20 éve ölte kútba feleségét, a bíróság most ítélte el

A Budapest Környéki Törvényszék 2019. február 19-én folytatólagos és nyilvános tárgyalásán hirdetett ítéletet a 20 évvel ezelőtt a feleségét kútba fojtó férfi büntetőügyében.

A bíróság N. T. I. vádlottat bűnösnek mondta ki emberölés bűntettében.

A vádlott 1982-ben kötött házasságot a sértettel, aki közös gyermekük halálát követően depressziós lett, majd éveken keresztül krónikus alkoholizmussal is kezelték. Többek között ezen okok miatt a vádlott és a sértett házassága megromlott, a vádlott többször bántalmazta a sértettet. 1999. február elején a vádlott úgy döntött feleségét úgy öli meg, hogy az udvaron álló kútba löki és a bűncselekményt balesetnek álcázza.

1999. február 11-én a sértettnek bort vett, amitől súlyos fokú alkoholos befolyásoltság alá került, majd a kúthoz hívta, azzal az indokkal, hogy mutatni akar neki valamit. A kúthoz érve megfogta felesége lábait és fejjel lefelé a kútba lökte, melyből előzőleg a vödröt eltávolította.

A bíróság szerint a vádlott előre kitervelten, különös kegyetlenséggel ölte meg a feleségét, aki még a fulladás bekövetkezte előtt több mint egy órát szenvedett.

A vádlott tettét követően befedte a kutat, követ helyezett a tetejére, majd másnap értesítette a tűzoltóságot, hogy a felesége a kútba fulladt.

Tettére 2017 decemberében derült fény, mikor második feleségét fenyegette meg, hogy úgy jár mint az első. Ezt követően a rendőrségen az asszony tett feljelentést a férje ellen.

A bíróság a bűncselekmény elkövetésének idején hatályos büntető törvénykönyv alapján szabta ki büntetését, így a vádlottat 13 év fegyházban letöltendő szabadságvesztésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte.

Az ügyész a döntést tudomásul vette, a vádlott a tényállás megalapozatlansága miatt, védője enyhítésért fellebbezett.

Az ítélet nem jogerős.

 

Budapest, 2019. február 19.

 

Gyimesi Kinga

Budapest Környéki Törvényszék Sajtóosztály