A volt barátnőjére lőtt a nyíregyházi férfi

A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2019. február 28-án egy hónapra elrendelte annak a nyíregyházi férfinak a letartóztatását, akit életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérletével és más bűncselekménnyel gyanúsít a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság.

A terhelt 2018 júniusától 2018 szeptemberéig volt a barátja a sértettnek. 2019 januárjában megbeszélték, hogy végleg szakítanak, és nem keresik többé egymás társaságát.

2019. február 25-én este a gyanúsított megjelent a sértett házánál. Az ajtó nem volt kulcsra zárva, ezért a gyanúsított akadály nélkül bejutott a házba, ahová magával vitte a gumilövedékek kilövésére alkalmas gáz és riasztó fegyverét a hozzá való lövedékekkel, továbbá gyorskötözőt és egy sniccert.

A sértett a szobában a fésülködő asztalnál ült, amikor a gyanúsított a szobába lépett. A sértett felugrott, kérdőre vonta a gyanúsítottat, aki rögtön rálőtt a jobb kezében tartott fegyverrel. A lövedék a sértettet a mellkas bal oldalán találta el. A gyanúsított felszólította a sértettet, hogy feküdjön az ágyra, azonban ennek a sértett nem akart eleget tenni, ezért az ágyra lökte, majd közölte vele, hogy megkötözi, erről videót készít, így oda tudja csalni a sértett új barátját, akinek el fogja vágni a torkát. A sértett dulakodni kezdett a gyanúsítottal, és a nyitott ablakon keresztül a kertbe menekült. A gyanúsított megragadta a haját, húzta vissza, majd a két szeme között meglőtte a sértettet, illetve megütötte a fejét a pisztollyal. A gyanúsított elbotlott, ezt kihasználva a sértett az utcára szaladt és egy taxistól segítséget kért.

A terhelt tettét követően a bal könyök hajlatában egy pengével 3 cm-es sebet okozott magának.

A gyanúsított cselekménye bizonyítottság esetén emberölés előkészületének bűntette és életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérletének megállapítására alkalmas.

A gyanúsított egyedülálló családi állapotú, lakhatása bizonytalan, valamint ellene két büntetőeljárás van folyamatban, ami nem tartotta vissza újabb bűncselekmény elkövetésétől, ezért fennáll a szökés, elrejtőzés , továbbá a bűnismétlés veszélye.

A bíróság elrendelte a gyanúsított letartóztatását az első fokú bíróság tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, legfeljebb azonban 2019. március 28. napjáig.

A döntés ellen a gyanúsított és védője is fellebbezett, így az nem végleges, de végrehajtható.

 

Budapest, 2019. február 28.

 

 

Gyimesi Kinga

Budapest Környéki Törvényszék Sajtóosztály