Előkészítő ülés befejezéssel - kábítószer-kereskedelem bűntettében

A Budapest Környéki Törvényszék 2019. március 7-én megtartott nyilvános előkészítő ülésén egyben ítéletet is hirdetett Sz. R. L. vádlott ügyében, akit jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntette miatt 5 év börtönben letöltendő szabadságvesztéssel sújtott és 5 évre eltiltott a közügyektől. A vádlott legkorábban a büntetés fele részének kitöltését követő napon bocsátható feltételes szabadságra. A bíróság a vádlottal szemben 75 ezer forint vonatkozásában vagyonelkobzást is elrendelt.

A törvényszék a vádirat kisebb módosítása mellett, azzal egyezően állapította meg az ítéleti tényállást, azt is figyelembe véve, hogy a vádlott a tárgyaláson bűnösségre is kiterjedően elismerte a bűncselekmény elkövetését.

Az ítéleti tényállás szerint a vádlott fél évig Angliában dolgozott, majd - az édesapja halálát követően - 2017 februárjában tért haza Magyarországra. Rendszeresen fogyasztott kábítószereket, így ketamint és kannabiszt. 2017. október 11-én, az elfogását megelőzően szintén ketamint fogyasztott és nem rendelkezett rendszeres jövedelemmel. A vádlott 2017 szeptemberében elhatározta, hogy oly módon fog bevételhez jutni, hogy az Angliában összespórolt pénzéből megmaradt pénzt teljes egészében ketamin beszerzésére fordítja, melyet továbbértékesít. 100 db 25 milliliteres ampulla ketamint vásárolt, melyet a nyomozás során nem lehetett megállapítani, hol és kitől vásárolt. A folyadék formájában megvett ketamint mikrohullámú sütőben porrá alakította, majd kb. 0,2 grammos pakettekbe porciózta és adagonként általában 4.000 Ft-ért értékesítette ismerőseinek Üllő környezetében. Sz. R. L. a ketamin értékesítésével kapcsolatos találkozókat telefonon szóban, vagy Facebook Messenger és Viber üzenet formájában egyeztette a vásárlókkal.

Az elsőfokú ítélet ellen az ügyész - az általa indítványozott hét év szabadságvesztés kiszabása miatt - súlyosításért fellebbezett és kérte a bűnügyi felügyelet fenntartását a vádlottal szemben. A bíróság az ügyészi indítványt megvizsgálta és a vádlott bűnügyi felügyeletét megszüntette, a vádlottat szabadlábra helyezte. A vádlott és védője a döntést mindkét tekintetben tudomásul vette.

 

 

Budapest, 2019. március 7.

 

Wenk Patrícia

Budapest Környéki Törvényszék Sajtóosztály