Ítélet a „varázsgomba” nevű szer előállítása ügyében

A Budapest Környéki Törvényszék 2019. március 7-én folytatólagos nyilvános tárgyalás-sorozatot követően ítéletet hirdetett B. L. vádlott büntetőügyében, aki a „varázsgomba” nevű szer növesztésével, egyéb kábítószer értékesítésével jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntettét valósította meg. Ezért a bíróság 6 év fegyházbüntetést szabott ki a vádlottal szemben és 6 évre eltiltotta a közügyektől. A vádlott legkorábban a büntetés kétharmad részének kitöltését követő napon bocsátható feltételes szabadságra. A bíróság a vádlottal szemben háromszázezer forint vonatkozásában vagyonelkobzást is elrendelt.

Az ítéleti tényállás szerint a vádlott akkoriban természetgyógyászattal foglalkozott, masszőrként, valamint takarítóként végzett alkalmi munkákból élt és vendégeinek kezdte el értékesíteni az általa termesztett kannabiszt, amelyet budapesti és nagykátai ingatlanokon nevelt az interneten tanult módszerekkel. 2014-ben a „varázs gomba” nevű szerhez Hollandiából szerezte be az oltófecskendőt, melyet sterilizált táptalajba oltott és így növesztette a „varázsgombát”. Eleinte csak saját fogyasztásra termesztett, később az ismerősei részére 1.500 Ft/g, majd 2.000 Ft/g áron eladta a termékeket, ezen felül 100 gramm Marihuánát is értékesített. A 2017. július 6-án a vádlottól a nyomozóhatóság által lefoglalt kábítószerek büntetőjogi értelemben vett összesített mennyisége meghaladta a jelentős mennyiség alsó határát és meghaladta a különösen jelentős mennyiség alsó határát is. A harmin a Btk. alkalmazásában új pszichoaktív anyagnak minősül.

Az elsőfokú ítélet ellen az ügyész - az általa indítványozott hét év szabadságvesztés kiszabása miatt - súlyosításért fellebbezett és kérte a letartóztatás fenntartását a vádlottal szemben. A bíróság fenntartotta a vádlott letartóztatását, aki védőjével együtt a döntés vonatkozásában 3 munkanap gondolkodási időt kért, a letartóztatás fenntartását megfellebbezte.

 

Budapest, 2019. március 7.

 

Wenk Patrícia

Budapest Környéki Törvényszék Sajtóosztály