Letartóztatták a szüleit megszúró fiatalt

A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2019. március 11-én elrendelte annak a fiatalkorú lánynak a letartóztatását, akit a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérletével gyanúsít.

A 12 életévét betöltött, de a 14. életévét még be nem töltött fiatalkorú gyanúsított a rendelkezésre álló adatok alapján, 2019. január 24-én reggel a Pest megyei ingatlanban egy meghiúsult szökési kísérletet követően édesapjával szóváltásba keveredett. A nappali szobájából a konyhába ment, ahol magához vett egy körülbelül 17 centiméter pengehosszúságú kést és a „megöllek titeket!” kijelentéssel édesapját egy alkalommal mellkastájékon, a konyhába a férje segítségére siető mostohaanyját egy alkalommal vesetájékon szúrta. A gyanúsított a támadással nem hagyott fel, cselekménye megakadályozására a bántalmazást elszenvedett édesapjának sikerült megragadnia lánya kést tartó kezét, illetve a kiabálásra egy a lakásban tartózkodó másik személy is az apa segítségére sietett, nagy erővel egy seprűnyéllel rávágott a fiatalkorú gyermek kezére, aki a kést elejtette. A családtagok a mentők kiérkezéséig a gyanúsítottat a nappaliban lévő kanapéra ültették és őrizték, azt követően pedig előbb a ceglédi, majd egy fővárosi kórház pszichiátriai osztályára szállították, ahol jelenleg is tartózkodik.

Mivel a gyanúsított még nem töltötte be a 14. életévét, a bíróság beszerezte az igazságügyi elmeorvos és pszichológus szakértők egyesített szakvéleményét, mely szerint a gyanúsított az elkövetésekor rendelkezett a bűncselekmény következményeinek felismeréséhez szükséges belátási képességgel.

A sérülések gyógytartama mindkét sértett vonatkozásában 8 napon belüli, azonban a támadott testtájékok vetületében elhelyezkedő életfontosságú szervek – tüdő, szív, vese – miatt, a gyanúsított cselekménye – bebizonyosodás esetén – 2 rendbeli a Btk. 164. § (1) és a (8) bekezdése szerint minősülő, életveszélyt okozó testi sértés bűntette kísérletének a megállapítására alkalmas.

A rendelkezésre álló iratok szerint a gyanúsított több esetben saját hozzátartozóitól is elszökött. Emellett bár büntetlen előéletű, a szakvéleményben is jelzett pszichopátiás viselkedése és saját nyilatkozatai alapján is megalapozottan feltehető, hogy szabadlábon hagyása esetén ismét a gondozására köteles édesapja és mostohaanyja, az ügy sértettjei ellen fordulna és újabb testi épség elleni bűncselekményt követne el, illetve ilyen cselekményt kísérelne meg abban az esetben is, ha gyermekvédelmi intézményben kerül elhelyezésre, ahol őrzése és folyamatos felügyelete alapintézményben nem biztosítható.

A bűncselekmény különös tárgyi súlyára tekintettel, illetve arra is figyelemmel, hogy a letartóztatás általános és különös feltételei is fennállnak, a Budakörnyéki Járásbíróság az ügyészi indítványt megalapozottnak találta, ezért elrendelte a gyanúsított letartóztatását az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, legfeljebb azonban 2019. április 11 napjáig, amit javítóintézetben kell végrehajtani.

A végzést a jelenlévők tudomásul vették, így az véglegessé vált.

 

Budapest, 2019. március 11.

 

 

Wenk Patrícia

Budapest Környéki Törvényszék Sajtóosztály