Hat év fegyházbüntetés kábítószer kereskedelem bűntettéért

A Budapest Környéki Törvényszék 2019. március 19-én megtartott nyilvános tárgyalásán ítéletet hirdetett B. J. vádlott ügyében, akit jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntette miatt 6 év fegyházban letöltendő szabadságvesztéssel sújtott és 6 évre eltiltott a közügyektől. A vádlott legkorábban a büntetés kétharmad részének kitöltését követő napon bocsátható feltételes szabadságra. A bíróság a vádlottal szemben 236 000 forint vonatkozásában vagyonelkobzást is elrendelt.

A törvényszék a vádirattal egyezően állapította meg az ítéleti tényállást, amely szerint a vádlott 2015 nyarától továbbértékesítés és fogyasztás céljából rendszeresen szerzett meg – a nyomozás során fel nem derített forrásból származó – nagyobb mennyiségű kábítószert, így kannabiszt (marihuána), amfetamint (speed), kokaint és MDMA tablettát. A vádlott ezeket a kábítószereket 2017 júniusában történő elfogásáig több embernek értékesítette. A kannabiszt 2.000 Ft/g, az amfetamint pedig 2.500 Ft/g áron számolta el. A vádirati tényállás szerint, a vádlott többek között olyan embernek is átadott kábítószert, aki a vádlottal rendszeres munkakapcsolatban állt és készpénz helyett a munkájával fizetett a vádlottnak, a tőle kapott kannabiszért, amfetaminért. A vádlottal munkakapcsolatban álló férfinak, ennek révén közel 100.000 forint értékben keletkezett jövedelme, körülbelül ebben az összegben készpénzzel nem kellett fizetnie a vádlottól kapott kábítószerért. A vádlott a kokaint viszont pénzért adta, ami 10.000 Ft/g áron került értékesítésre a munkájával fizető férfi részére is. Az átadásokra változó helyeken, hol Budapesten, a XXII. kerületben, a Campona bevásárló központtal szembeni lakótelepen, hol pedig Halásztelken került sor. 2017. június 29- én délután a nyomozóhatóság a délutáni órákban Halásztelken, a vádlottal munkakapcsolatban álló férfival szemben intézkedett, melynek során lefoglalták tőle az övtáskájában lévő – a vádlottól vásárolt – kábítószereket.

A vádlott az utolsó alkalommal a nyomozás során nem megállapíthatóan 2017. június 29-én a XXII. kerületi szakrendelőnél adott volna át 2-2 adag kábítószert egy vevőnek, aki a feleségét kérte meg, hogy menjen el a találkozóra maga helyett, mert nem tudott elmenni. Erre azonban már nem kerülhetett sor, mert a nyomozó hatóság még az átadás előtt intézkedett velük szemben. A rendőrök, a vádlottól a helyszínen történő megmotozása során, valamint annak gépkocsijából, zokniba és tűzoltó palack alakú tárolóba rejtve, illetve - ugyanezen a napon - a vádlottnál a tartózkodási helyén tartott házkutatás során, a fentebb megnevezett jelentős mennyiségű kábítószereket foglaltak le.

Az elsőfokú ítélet ellen az ügyész súlyosításért fellebbezett és kérte a bűnügyi felügyelet fenntartását a vádlottal szemben. A vádlott és védője a döntés ellen enyhítésért nyújtott be fellebbezést. A bíróság a vádlott bűnügyi felügyeletét fenntartotta, amelyet az eljárásban résztvevő mindegyik fél tudomásul vett.

 

Budapest, 2019. március 19.

 

 

Budapest Környéki Törvényszék Sajtóosztály

Wenk Patrícia