Előzetes kényszergyógykezelést rendelt el a bíróság a csecsemőjét kádba fojtó anyával szemben

A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2019. március 20-i ülésén megszüntette a letartóztatását és egyúttal elrendelte az előzetes kényszergyógykezelését annak a nőnek, akit tizennegyedik életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettével gyanúsít a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság. A bíróság az előzetes kényszergyógykezelés végrehajtási helyéül az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetet jelölte ki, amely az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, de legfeljebb hat hónap időtartamra, azaz 2019. szeptember 20. napjáig tart.

Az elkészült igazságügyi elmeorvosi szakértői vélemény szerint a gyanúsított a cselekmény elkövetése idején és a szakértői vizsgálat időpontjában is kóros elmeállapotban szenvedett. A szülést követően kialakult, majd egyre mélyülő depressziós tünettan volt észlelhető nála utasításos jellegű hanghallásos érzékcsalódásokkal, a valóságtól való elszakadással, kóros motivációkkal, összességében heveny kialakuló elmezavarral. Mindezen kórós elmeállapot a gyanúsítottat képtelenné tette arra, hogy a terhére rótt cselekmény következményeit felismerje, illetve e felismerésnek megfelelően cselekedjen.

A bíróság döntése szerint a szakértői vélemény megállapításaira figyelemmel jelenleg is tartani kell attól, hogy a gyanúsított hasonló bűncselekményt követne el zárt intézeti kezelés hiányában.

A rendelkezésre álló nyomozati adatok alapján a gyanúsított házasságban él, rendezett körülmények között. A kapcsolatból 2018. július 6-án fiú gyermek született, aki az ügy sértettje. 2018. október 26-án 12 óra körüli időben, a gyanúsított egyedül tartózkodott otthon gyermekével. A nagy fürdőkádba vizet engedett, a gyermeket levetkőztette, majd addig tartotta a víz alatt, míg a gyermek életét vesztette. A sértett halálát fulladás okozta. A gyanúsított tettét követően öngyilkosságot kísérelt meg. A délutáni órákban Szolnokra utazott, ahol a rendőrségen bejelentette, hogy megölte gyermekét.

A bíróság az igazságügyi elmeorvosi szakértői véleményre tekintettel, elrendelte a gyanúsított előzetes kényszergyógykezelését, melynek törvényi feltételei fennállnak.

A döntést az eljárásban résztvevő minden fél tudomásul vette, a végzés véglegessé, vált.

Budapest, 2019. március 20.

 

Budapest Környéki Törvényszék Sajtóosztály

Wenk Patrícia