Ítélet született a gondatlanságból leforrázott gyermek ügyében

A Budapest Környéki Törvényszék 2019. március 20-án megtartott nyilvános előkészítő ülésén ítéletet is hirdetett annak az anyának az ügyében, akit bűnösnek mondott ki életveszélyt okozó gondatlanságból elkövetett súlyos testi sértés vétségében. A Törvényszék a vádlottat elsőfokon hat hónap két évi próbaidőre felfüggesztett fogházbüntetésre ítélte. A vádlott a szabadságvesztés utólagos végrehajtása esetén legkorábban a büntetés kétharmad részének, de legkevesebb három hónapnak a kitöltését követő napon bocsátható feltételes szabadságra.

A Törvényszék alacsonyabb tartamú szabadságvesztést szabott ki az anyával szemben tekintettel arra, hogy a vádlott beismerte a cselekmény elkövetését, nem vitatta a felelősségét és rendkívüli módon megbánta tettét. A vádlott büntetlen előéletű, az ügyben terhére értékelhető súlyosító körülmény nem volt. A bíróság az anya vádat beismerő nyilatkozatára figyelemmel az új büntetőeljárási törvény szerint, azzal egyezően állapította meg az ítéleti tényállást. A gyermek a forrázás következtében esztétikai károsodást okozó bőrhegesedést szenvedett és a cselekmény időpontjában közvetlen életveszélybe került.

A vádlott a Pest megyei település családi házában élt nehéz körülmények között férjével, anyósával és a 3 éves, illetve a cselekmény elkövetésének időpontjában egy hónap híján 1 éves kiskorú gyermekeivel, utóbbi az ügy sértettje. A vádlott férje hétköznapokon egy kertészetben dolgozott, míg felesége otthon vezette a háztartást. Az anya 2017. szeptember 18-án a konyhafülkében egy 30 cm átmérőjű, 15 cm magas alumínium fazékban a tűzhelyen vizet forralt a gyermek fürdetése érdekében. Az edény kb. félig volt megtöltve. Miután a víz forró lett, a vádlott a tűzhelyről levéve, a földre tette. Ez idő alatt a sértett kb. 4-5 méterre a szobában a földön játszott, a másik gyermek pedig az udvaron volt. Amíg a vádlott kiment az udvarra a fürdőkádért, a gyermek a nyitott szobaajtón keresztül a konyhafülkébe mászott és a földön levő forró vizet kidöntötte, így a teste különböző részei megégtek. A vádlott a gyermek testéről a ruhát levágta, és a szomszédok segítségével a gyermeket orvoshoz vitte. A sértett II. és III. fokú égési sérüléseket szenvedett, mely a teljes testfelülete 21 %-át érintette. A sérülésekkel összefüggésben közvetlen életveszélyes állapot alakult ki, a sértett halálának elmaradása az időben történt szakszerű orvosi ellátásnak tudható be.

Az ítéletet minden az eljárásban résztevő fél tudomásul vette.

 

 Budapest, 2019. március 20.

 

 

Budapest Környéki Törvényszék Sajtóosztály

Wenk Patrícia