Lapáttal verte agyon az idős férfit szomszédja Pándon

A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 1 hónapra elrendelte a gyanúsított letartóztatását, melynek végrehajtási helyéül az Igazságügyi Megfigyelő- és Elmegyógyító Intézetet jelölte ki. Az aljas indokból, a bűncselekmény elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettével és más bűncselekménnyel gyanúsított férfi 2013 óta a cselekvőképességet korlátozó, általános jellegű gondnokság alatt áll.

A gyanúsított több alkalommal követett el vagyon elleni bűncselekményt a közelében lakó 88 éves sértett sérelmére, és haragudott rá, amiért a sértett feljelentette őt. A gyanúsított a sértettet emiatt korábban megfenyegette, hogy megöli.

A gyanúsított 2019. március 22-án 23 óra 30 perc körüli időben a sértett és élettársa által lakott házhoz ment, és a bedőlt drótkerítésen átmászva bejutott a telekre. Ott felmászott a padlásra, majd a tetőt kibontva bemászott az épületbe, ahol egy lapátnyéllel több alkalommal megütötte a fején a sértettet, emellett élettársát is bántalmazta, majd eltávozott a helyszínről.

A sértetteket másnap délután találták meg a hozzájuk látogató rokonaik. A 88 éves férfi sértett az elszenvedett bántalmazás következtében a kórházba szállítást követően elhunyt, élettársa 8 napon túl gyógyuló sérülést szenvedett el, eltört az alkarja.

A letartóztatás általános oka, a szabadságvesztéssel is büntetendő bűncselekmény elkövetésének megalapozott gyanúja a gyanúsítottal szemben fennáll.

A gyanúsított terhére rótt cselekmény büntetési tétele életfogytig tartó szabadságvesztés. A gyanúsítottnak családja nincs, állandó bejelentett munkahellyel nem rendelkezik. A fentiekre figyelemmel fennáll a szökésének, elrejtőzésének veszélye. A gyanúsított cselekményét erőszakos bűncselekmény elkövetése miatt kiszabott felfüggesztett szabadságvesztés hatálya alatt követte el, több vagyon elleni bűncselekményt is elkövetett, többek között jelen ügy sértettje sérelmére. Erre tekintettel tartani lehet attól, hogy szabadlábon hagyása esetén újabb szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekményt követne el.

A gyanúsított kedvezőtlen személyi körülményeire, a sértett élettársához fűződő viszonyára, és a bűncselekmény súlyára figyelemmel enyhébb kényszerintézkedés alkalmazása nem célszerű.

Mivel a gyanúsított a Ceglédi Járásbíróság határozata alapján cselekvőképességet korlátozó, általános jellegű gondnokság hatálya alatt áll, pszichiátriai kezelése szükséges, emiatt letartóztatásának az IMEI-ben történő végrehajtása indokolt az első fokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, legfeljebb azonban 2019. április 26. napjáig.

A végzés ellen a gyanúsított fellebbezést nyújtott be ezért az nem végleges, de végrehajtható.

Budapest, 2019. március 26.

                                                                                                      

Gyimesi Kinga