Érleszorítással bántalmazták társukat, ítéletet hirdetett a Törvényszék

A Budapest Környéki Törvényszék 2019. március 27-én befejezett tárgyalássorozatot követően az O. A. L. I. r. vádlottat folytatólagosan elkövetett testi sértés, testi sértés bűntettében és folytatólagosan elkövetett zsarolás bűntettében, – mint különös visszaesőt – halmazati büntetésül 9 év börtönbüntetésre ítélte és 9 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától. Társát, L. R. II. r. vádlottat folytatólagosan elkövetett zsarolás bűntettében, mint bűnsegédet mondta ki bűnösnek a bíróság, ezért őt – mint különös visszaesőt – 2 év börtönbüntetésre mellékbüntetésül 2 év közügyektől eltiltásra ítélte. A vádlottak feltételes szabadságra nem bocsáthatók.

Az ítéleti tényállás szerint az I. és II. r. vádlottak büntetett előéletűek. A sértett 2014 decemberétől szabadságvesztés büntetését töltötte a fiatalkorúak büntetés-végrehajtási intézetében. Ezen időszakban több zárkában tartózkodott. 2015 februárja és májusa között egy zárkába került a vádlottakkal, akikkel korábban nem ismerték egymást. A zárkában több rabtárssal együtt voltak, de a vádlottak voltak a hangadók. Mivel a börtönhierarchia alján álló sértett rendszeresen kapott csomag, illetve pénzküldeményt, a vádlottak célpontjává vált. Először szóban inzultálták a sértettet, majd az I. r. vádlott napi gyakorisággal rendszeresen megütötte, mindkét combját alkalmanként 10-15 ízben megrúgta és annak ellenére, hogy a sértett szívritmus betegségével tisztában volt a sértett nyaki ütőereit addig szorította, míg az elájult. Az I. r. vádlott kényszerítette a sértettet, hogy kapcsolatain keresztül különböző márkájú tisztálkodó szereket, élelmiszereket, pénzösszeget kérjen be a büntetés-végrehajtási intézetbe. Ezek összeírásában, nyilvántartásában segédkezett a II. r. vádlott is, akivel együtt élték föl a bekért dolgokat. A nyaki erek leszorításával előidézett ájulás a sértettnél közvetett életveszélyes állapot kialakulását okozta, továbbá a bántalmazások következtében eltört a sértett orrcsontja, bordái és a combizom sérülésével összefüggésben maradandó fogyatékosság alakult ki nála. A sérülések tényleges együttes gyógytartama egy-két hónapra tehető.

Az elsőfokú ítélet ellen az ügyész az I. r. vádlott vonatkozásában más minősítés (emberölés kísérletének megállapítása) és a büntetés súlyosítása miatt, a II. r. vádlott esetében a büntetés súlyosítása iránt jelentett be fellebbezést. Az I. r. vádlott és védője elsődlegesen felmentésért, másodlagosan enyhítésért fellebbezett, a II. r. vádlott és védője tudomásul vette az ítéletet.

 

Budapest, 2019. március 27.

 

Budapest Környéki Törvényszék Sajtóosztály

 

Wenk Patrícia