Filmbe illő jelenetek a Budapest Környéki Törvényszék és a hivatásrendek Prevenciós Napján

A Budapest Környéki Törvényszék, a Pest Megyei Főügyészség és a Budapesti Rendőr-főkapitányság Kábítószer Bűnözés Elleni Osztályának együttműködésében hosszú ideje tervezett, különleges és egyedülálló programnak lehettek részesei egy budapesti gimnázium tanulói és tanárai.

A Prevenciós Nap célja az volt, hogy élményszerű, átfogó képet adjon egy bűncselekmény megvalósításától, a rendőrségi rajtaütés, a vádemelés, a bírósági tárgyalás és végül az ítélet végrehajtásáig zajló eseményekről és azok hátteréről. A bírósági szervezetrendszer, a rendőrség és az ügyészség is kiemelt célként kezelik a bűnmegelőzést, igyekszik minél több információt átadni a veszélyeztetett korosztály számára a fiatalok áldozattá válásának elkerülése érdekében.

A szereplők előre megírt forgatókönyv alapján mozzanatról-mozzanatra vették végig egy kitalált bűncselekmény és annak következményének minden eseményét. A cselekmény szerint egy iskola területén kábítószert árusító dílert figyelt meg a rendőrség. A hitelesség kedvéért a nézők hallották a rendőrök és felderítők egymás közötti kommunikációját, majd látványos rajtaütésre került sor.

Szirénázó rendőrautók, maszkos kommandósók, drogkereső kutya, letartóztatás. Az iskola néhány diákja nemcsak nézőként, hanem szereplőként is közreműködött a jelenetben, ők a vásárlókat személyesítették meg. Az ő kezükön is kattant a bilincs. A személyes élményszerzést a tanulók – személyes elmondásuk alapján – nagyon hasznosnak találták, a hideg bilincs szorító érzését és az elkapás pillanatában érzett félelmet valós körülmények között nem szeretnék megtapasztalni. Az eseményeket a közérthetőség érdekében a BRFK Felderítő Főosztályának képviselője, Mészár Attila és a Pest Megyei Főügyészség szóvivője, dr. Gyugyi Csilla folyamatosan kommentálta.

A történet a tárgyalóteremben folytatódott, szimulálva a bírósági tárgyalást. Dr. Kenese Attila törvényszéki büntető bíró ismertette a büntető tárgyalás résztvevőit, a bírósághoz kapcsolódó kérdésekkel bevonta a fiatalokat, a jeleneteket megszakítva részletesen bemutatta a tárgyalás menetét. A diákok meghallgathatták az ügyész vádbeszédét, a vádlott kihallgatását, a szakértőt, a védelmet, a perbeszédeket és végül a bírói ítélet kihirdetését, amit a vádlott letartóztatása követett.

Látványos, hiteles és érthető. Ezzel a három jelzővel lehetne röviden összefoglalni a közönség számára rendkívül informatív és élményekben gazdag bemutatót, amelyet a tanulók számtalan kérdéssel és a „tárgyalás” végén szűnni nem akaró vastapssal jutalmaztak.

A Budapest Környéki Törvényszék a Nyitott Bíróság Program keretében, a társadalmi felelősségvállalás jegyében évek óta nagy hangsúlyt fektet a fiatalok jogtudatos állampolgárrá nevelésére, a különböző társadalmi helyzetű és korosztályú gyerekek és fiatal felnőttek jogi ismereteinek bővítésére, a bíróságok iránti elfogadás, tisztelet és bizalom erősítésére az edukáció és a prevenció eszközeivel. Ezen felül kiemelt cél az igazságügyi pályaorientáció, a bírósági életpálya népszerűsítése. A Nyitott Bíróság eddigi programelemei mellett – rendkívüli osztályfőnöki óra, tárgyaláslátogatás, perszimuláció, karriernap, börtönlátogatás – a mostani nagyszabású, interaktív bemutató az első állomása volt annak a sorozatnak, amely a hivatásrendek jövőbeli tervei között szerepel.

A videó erre a linkre kattintva megtekinthető.

Budapest, 2019. április 5.

                                                                                                         

                                                                    Budapest Környéki Törvényszék Sajtóosztály

CsatolmányMéret
147.1 KB