Letartóztatta a bíróság az albérlőtársát felgyújtó férfit

A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2019. április 5-i ülésén elrendelte annak a férfinak a letartóztatását, akit a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettének kísérletével gyanúsít.

A nyomozás jelenlegi adatai alapján a sértett körülbelül 4 hónapja a gyanúsított Pest megyei ingatlanában lakott albérletben heti 10.000 forintért, teljesen különálló lakrészben. Mind a gyanúsított, mind a sértett rendszeresen fogyasztottak szeszes italt. Az együttélés során egy alkalommal – körülbelül a gyanúsítás tárgyát képező bűncselekmény előtt egy héttel - volt közöttük komolyabb nézeteltérés. Ekkor a gyanúsított egy balta fokával többször megütötte a sértett mellkasát. A sértett orvoshoz nem ment, és nem is tett feljelentést a gyanúsított ellen.

2019. április 4-én a sértett a saját lakrészében tartózkodott és a nap folyamán körülbelül 1 liter bort fogyasztott el. A gyanúsított miután hazaérkezett a délutáni órákban, szintén fogyasztott szeszes italt, fél deciliter vodkát. A délután folyamán többször kereste a sértettet mobiltelefonon, azonban a sértett nem fogadta a gyanúsított hívásait, ezért a gyanúsított indulatos lett, magával vitt egy benzineskannát, majd az ágyon fekvő, ittas sértettre öntötte annak tartalmát és meggyújtotta. A sértettnél levő telefonokat magához vette és távozott a sértett lakrészéből.

A sértett takarója és nadrágja meggyulladt, azonban egy ruhadarabbal sikerült eloltani a tüzet, de még így is másodfokú égési sérüléseket szenvedett el.

A gyanúsított cselekménye – bebizonyosodás esetén – a Btk. 160. § (1) bekezdésébe ütköző és a (2) bekezdés d) pontja szerint minősülő, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntette kísérletének a megállapítására alkalmas.

A bűncselekmény kiemelkedő tárgyi súlyú büntetési tételére, a gyanúsított rendezetlen személyi körülményeire és a szökés elrejtőzés veszélyére tekintettel a Budakörnyéki Járásbíróság az ügyészi indítványt megalapozottnak találta ezért elrendelte a gyanúsított letartóztatását az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, legfeljebb azonban 2019. május 5 napjáig.

A végzést az ügyész tudomásul vette, a gyanúsított és védője fellebbezett, így a döntés nem végleges, de végrehajtható.

 

Budapest, 2019. április 5.

 

 

Budapest Környéki Törvényszék Sajtóosztály

Wenk Patrícia