Előkészítő ülés befejezéssel – pénzmosás bűntettében

A Budapest Környéki Törvényszék 2019. április 17-én megtartott nyilvános előkészítő ülésén egyben ítéletet is hirdetett D. G. vádlott ügyében, akit pénzmosás bűntettéért a bíróság 1 év – végrehajtásában 3 év próbaidőre felfüggesztett – börtönbüntetésre ítélt. A törvényszék a vádirattal egyezően állapította meg az ítéleti tényállást, azt is figyelembe véve, hogy az ülésen a vádlott a bűnösségre is kiterjedően elismerte a bűncselekmény elkövetését és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról.

Az ítéleti tényállás szerint egy ez idáig ismeretlen elkövető a 2014. augusztus 22-től terjedő hat nap alatt külföldi álláslehetőség valótlan ígéretével keresett meg másokat, és kilenc személyt arra vett rá, hogy az állásközvetítés és a regisztráció díjaként utaljon egy 3.000 forint és 20.000 forint közötti összeget az általa megjelölt bankszámlára. Az elkövetőnek a munkaközvetítés eleve nem állt szándékában, célja a tévedésbe ejtett személyek pénzének ellenszolgáltatás nélküli megszerzése volt.

A sértetteknek utalási helyként megadott lakossági folyószámlát ezen ismeretlen személy felkérésére a vádlott nyitotta meg. A csalás sértettjei által átutalt összegekből a vádlott az említett időszakban többször 19.000 és 29.000 forint közötti készpénzt vett fel a bankszámlájáról, melyeket továbbadott a számlát nyittató, vagyon elleni bűncselekményt elkövető ismeretlen személy részére. A gyanúsított e tevékenységével egyrészt az alapcselekmény elkövetőjének kilétét leplezte, másrészt bűncselekmény elkövetéséből származó pénzt szerzett meg.

Az ítéletet az ügyész, valamint a vádlott és védője is tudomásul vették, így az jogerőre emelkedett.

Budapest, 2019. április 17.

 

 

Budapest Környéki Törvényszék Sajtóosztálya

Wenk Patrícia