5 vádlottat ítéltek el gyermekprostitúció miatt

A Budapest Környéki Törvényszék 2019. április 24-én folytatólagos és nyilvános tárgyaláson hirdetett ítéletet annak az 5 vádlottnak az ügyében, akiket tizennyolcadik életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett kerítés bűntettével és más bűncselekményekkel vádoltak.

A bíróság az I. r. vádlottat bűnösnek mondta ki gyermekprostitúció kihasználásának bűntettében és társtettesként elkövetett emberkereskedelem bűntettében, ezért őt a bíróság 6 év, fegyházban letöltendő szabadságvesztésre és 6 év közügyektől eltiltásra ítélte.

II. r. vádlottat a bíróság fegyházban letöltendő 5 év szabadságvesztésre és 5 év közügyektől eltiltásra ítélte társtettesként elkövetett emberkereskedelem bűntette miatt, míg a III. r. vádlottat gyermekprostitúció kihasználásának bűntettének kísérlete miatt 1 év 6 hónap börtönbüntetésre ítélte, melynek végrehajtását 3 év próbaidőre felfüggesztette.

A IV. r. vádlottat a bíróság bűnösnek mondta ki emberkereskedelem és szexuális erőszak bűntettében, ezért őt 10 év fegyházbüntetésre, mellékbüntetésként 10 év közügyektől eltiltásra ítélte.

V. r vádlott 9 hónapos börtönbüntetésének végrehajtását a bíróság 2 év 6 hónap próbaidőre felfüggesztette, melyet prostitúció elősegítésének bűntette miatt szabott ki.

Az ügy lényege: Az I. r. vádlott és a kiskorú sértett 2015-ben egy közös ismerősükön keresztül találkoztak egymással. Az egyébként gyermekotthonban élő – folyamatos szökésben lévő – sértett beleszeretett az I. r. vádlottba és az I. r. vádlotthoz és annak rokonaihoz költözött Örkénybe. A családban az I. r. és V. r. vádlottak féltestvérek, III. r. vádlottal unokatestvérek. A vádlottak annak ellenére, hogy tudták, hogy a sértett még nem töltötte be a 18. életévét - a sértettet annak beleegyezésével - 2015 szeptemberétől Budapesten, az M51-es műút egyik benzinkútjához kiállították dolgozni. A sértett a vádlottak felügyelete mellett ezt a tevékenységet kb. egy hónapig több helyszínen folytatta. Majd az V. r. vádlott felvetésére miszerint regisztráljanak egy szexuális szolgáltatásokat hirdető Internetes oldalra beleegyezett, hogy oda meztelen fotóit feltöltsék. A sértett a hirdetésre jelentkező személyeknek pénzért szexuális szolgáltatást nyújtott az I. r. vádlott lakhelyén. Az I. r. vádlott minden alkalommal elvette a sértett keresetét és azt teljes egészében a saját céljaira fordította. I. r. vádlott ismerőse II. r. vádlott 2015 októberében a sértettet megtévesztve, arra kérte őt, hogy menjen el IV. r. vádlottal annak dorogi házába azzal a céllal, hogy megszerezze tőle a pénztárcájában tartott, nagyobb mennyiségű készpénzét. A II. r. vádlott által a lopásra rávett sértett önként távozott IV. r. vádlottal, de valójában II. r. vádlott – vádlott-társai tudtával - 35 ezer Ft-ért eladta a sértettet IV. r. vádlottnak.

Az ítélet nem jogerős.

Budapest 2019. április 24.

                                                              Budapest Környéki Törvényszék Sajtóosztály