5 év fegyházbüntetés kábítószer-kereskedelem bűntettének kísérletében

A Budapest Környéki Törvényszék 2019. április 25-én megtartott nyilvános tárgyaláson hirdetett ítéletet K. Y. vádlott ügyében, akit a bíróság különösen jelentős mennyiségre forgalomba hozatallal elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntettének kísérlete miatt 5 év fegyházban letöltendő szabadságvesztésre és 10 év Magyarország területéről történő kiutasításra ítélt. A vádlott legkorábban a büntetés kétharmad részének kitöltését követő napon bocsátható feltételes szabadságra.

A bíróság a vádirattal egyezően állapította meg az ítéleti tényállást, amely szerint K. Y. vádlott 2010. május 17-én egy német hatósági jelzéssel ellátott DAF típusú tehergépkocsiból és a hozzákapcsolt pótkocsiból álló járműszerelvénnyel a gyulai közúti határátkelőhelyen belépett Magyarország területére. A tehergépkocsiban 2 db táskában 30 db öntapadó fóliával burkolt, német nyelvű újságokkal takart, összesen 14.871,47 g tömegű heroin tartalmú port hozott az országba. A heroin tartalmú por kábítószer tartalma körülbelül 8586 gramm volt. K. Y. vádlott az országba behozott kábítószer átadását 2010. május 18-án a reggeli órákban Szigetszentmiklós külterületén, az Autópálya Rendőrség mellett található M0 kamionparkoló és szálloda hátsó parkolójába szervezte meg. Az előzőleg telefonon egyeztetett találkozóra D. D. és K. N. érkeztek, akiknek a vádlott a személyautójuk csomagterébe átrakta a kábítószert. K. N. ezután elhajtott a helyszínről, a vádlott és D. D. rövid megbeszélést követően a tehergépkocsival távoztak a helyszínről. A nyomozó hatóság K. N.-t és az időközben a személyautóba felvett D. D.-t Vasad külterületén intézkedés alá vonták és a vádlott által átadott, a jelentős mennyiségű kábítószert tőlük lefoglalták. A Fővárosi Törvényszék K. N.-t és D. D.-t kábítószerrel visszaélés bűntette miatt szabadságvesztésre ítélte. K. Y. vádlottat a bíróság által kibocsátott elfogató parancs alapján 2018. március 17-én Azerbajdzsánban elfogták és a Magyarország részére a büntetőeljárás lefolytatása céljából 2018. július 23-án átadták.

Az elsőfokú ítéletet az ügyész tudomásul vette. A vádlott és védője enyhítésért fellebbezett. K. Y. vádlott letartóztatását a bíróság fenntartotta.

 

Budapest, 2019. április 25.

 

Budapest Környéki Törvényszék Sajtóosztály

Wenk Patrícia