Előkészítő ülés befejezéssel kábítószer-kereskedelem bűntettében

A Budapest Környéki Törvényszék 2019. április 25-én megtartott nyilvános előkészítő ülésén egyben ítéletet is hirdetett azoknak a vádlottaknak az ügyében, akik kábítószer-kereskedelem bűntettében álltak bíróság elé. Ezért a Törvényszék az I. r. vádlottat 4 év fegyházban letöltendő szabadságvesztésre ítélte és 5 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától. U. Z. I. r. vádlott legkorábban a büntetés kétharmad részének kitöltését követő napon bocsátható feltételes szabadságra, vele szemben 1. 138.000 ezer forint erejéig vagyonelkobzást is elrendelt a bíróság. K. Gy. II. r. vádlottat a Törvényszék kábítószer-birtoklás vétségében bűnösnek mondta ki és 1 évre próbaidőre bocsájtotta.

A vádlottak az előkészítő ülésen elismerték a bűnösségüket és lemondtak a tárgyaláshoz való jogukról.

A vádlott ismeretlen helyen, egy becenéven ismert személytől, továbbértékesítés céljából többféle kábítószert szerzett meg és 2017 augusztusa és novembere között több alkalommal adott el speedet és marihuánát több személynek. A vádlott lakásán és a pincében tárolt szerszámosládából, a fagyasztószekrényből és a hűtőszekrény mélyhűtő részéből a nyomozó hatóság marihuánát, kokaint, kannabisz gyantát, ketamint, 2C-B-t, AMT-t, Pentedront, MDMA-t, LSD bélyeget, Amfetamint foglalt le. A házkutatáskor a kábítószer porciózásához szükséges digitális mérleg, nylon tasak, illetve a hűtő oldalára akasztott zsákból, pénzcsipesszel kötegekben összefogott bankjegyek, készpénz, a bútorzat fiókjából, a garázsból további, a kábítószer értékesítéséből származó bankjegyek kerültek elő összesen 1.138.000 forint összegben. Az I. vádlottnál a kábítószer gyorsteszt pozitív eredményt mutatott. A II. r. vádlott, 2017 és 2018 folyamán, több alkalommal, de legalább 5-10 esetben vásárolt saját fogyasztásra marihuánát az I. r. vádlottól, illetve előfordult, hogy a II. r. vádlott által az I. r. vádlottnál végzett munka ellenértékét részben, vagy egészében az I. r. vádlott kábítószerrel honorálta. Az eljárásba bevont igazságügyi vegyészszakértő szakvéleménye alapján az I. r. vádlottól lefoglalt anyagok kábítószernek minősülnek. A lefoglalt bűnjelek kábítószer tartalma meghaladja a jelentős mennyiség alsó határát, annak 1001,9 százaléka.

Az ügyész az elsőfokú ítélet ellen az I. r. vádlottra 3 munkanap gondolkodási időt tartott fenn, a II. r. vádlott vonatkozásában tudomásul vette a döntést. Az I és a II. r. vádlottak és védőik tudomásul vették a bíróság ítéletet.

Budapest, 2019. április 25.