Hajtógázt szívtak és bántalmazták kiskorú társukat – elítélte őket a bíróság

A Budapest Környéki Törvényszék 2019. április 25-én nyilvános tárgyaláson hirdetett ítéletet annak a fiatalkorú férfinak és felnőttkorú társának az büntetőügyében, akik tizennyolcadik életévét be nem töltött személy sérelmére azonos alkalommal, egymás cselekményéről tudva, többek által elkövetett szexuális erőszak bűntettét követték el. Ezért a bíróság az I. r. fiatalkorú vádlottat 2 év 7 hónap fiatalkorúak börtönében letöltendő szabadságvesztésre ítélte és egyúttal megszüntette a fiatal férfi 2017. szeptember 11-étől a fiatalkorúak bv. intézetében elrendelt letartóztatását. Társát, a felnőttkorú II. r. vádlottat a bíróság 7 év fegyházban letöltendő szabadságvesztésre ítélte és mellékbüntetésként 8 évre eltiltotta a közügyektől. A Törvényszék a személyi szabadság megsértésének bűncselekménye alól a vádlottakat fölmentette.

Az ítéleti tényállás szerint a fiatalkorú I. r. javítóintézeti nevelés alatt álló és a büntetett előéletű II. r. vádlott a vádbeli időszakot megelőzően 2016 októberében került az EMMI Aszódi Javító-intézetébe, míg a kiskorú sértett ugyanezen év decemberében. 2017. augusztus 4-én, az esti órákban, a lefekvést követően, az I. r vádlott és a sértett beszélgettek. Később hozzájuk csatlakozott a II. r. vádlott is. A vádlottak elhatározták, hogy az éjszakás felügyelőtől ellopják a nála lévő Chemotox-flakont, mivel be akarták lehelni a rovarírtó gázát. Az I. r. vádlott kihasználva az alkalmat az éjszakás felügyelő táskájából eltulajdonította a flakont és a II. r. vádlottal - a sértettől elvett egyik törülközőn keresztül – szívták a gázt, melynek következtében mindketten elbódultak. Ezek után a vádlottak egy törülközővel hátra kötötték a sértett kezeit, egy másikkal a száját kötötték be, majd ököllel ütni kezdték annak fejét, illetve test-szerte rugdosták. A kiskorú sértett bántalmazásával rövid időn belül felhagytak, de a sértettet nem engedték elmenni, őt továbbiakban szexuális bűncselekmények végeztetésére kényszerítették. Ezt követően a vádlottak újra szívtak a flakonból és megint ütötték, rúgták, illetve meg is fenyegették a kiskorú sértettet, hogy ha beszélni mer a történtekről, újból megverik. A vádlottak szóltak az ügyeletes felügyelőnek, hogy hívjanak mentőt a sértetthez, mert ő szívott a tőle ellopott rovarírtó flakonból. A sértett félelmében a sérelmére elkövetett bűncselekményeket több mint egy hónappal később jelezte írásban a javítóintézet vezetésének.

Az ítélet ellen az ügyész 3 munkanap gondolkodási időt kért. Az I. r. vádlott és védője tudomásul vette a döntést, a II. r. vádlott és védője elsődlegesen felmentés, másodlagosan enyhítés miatt nyújtott be fellebbezést.

Az ítélet nem jogerős.

Budapest, 2019. április 25.

Budapest Környéki Törvényszék Sajtóosztály

Wenk Patrícia