Próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztést szabott ki a Törvényszék a játék közben a nyakból kizuhant gyermek ügyében

A Budapest Környéki Törvényszék 2019. május 15-én megtartott nyilvános előkészítő ülésén ítéletet is hirdetett annak a férfinak az ügyében, aki az udvaron játék közben leejtette nyakából rokona gyermekét. A Törvényszék bűnösnek mondta ki a vádlottat életveszélyt okozó gondatlanságból elkövetett súlyos testi sértés vétségében és hat hónap két évi próbaidőre felfüggesztett fogházbüntetésre ítélte. A vádlott a szabadságvesztés esetleges végrehajtása esetén legkorábban a büntetés kétharmad részének kitöltését követő napon bocsátható feltételes szabadságra.

A bíróság a férfi beismerő nyilatkozatára és arra figyelemmel, hogy lemondott a tárgyaláshoz való jogáról, az új büntetőeljárási törvény szerint, azzal egyezően állapította meg az ítéleti tényállást. A vádlott büntetlen előéletű és megbánta tettét.

A vádlott, aki a 2016-ban született sértett rokona, 2018. június 24-én délután, egy gyömrői családi összejövetelen a sértett otthonában jelen volt és az udvaron játszott a gyerekekkel, a délután folyamán a sértettet többször a nyakába ültette. Az esti órákban a vádlottat ismét kihívták játszani az udvarra, ahol a 4 éves ott tartózkodó másik gyermek elesett. A vádlott a nyakában a sértettel el akarta kapni a gyermeket esés közben, ezért elengedte a nyakában ülő sértettet, aki kizuhant a nyakából és nagyobb erővel a földre esett. A gyermekek sírva mentek be édesanyjukhoz. A sértett homlokán jól látható sérülés keletkezett. Az anya megkérdezte a vádlottat, hogy mi történt, aki azt válaszolta, hogy nem látta a sérülés keletkezési körülményeit, azt feltételezi, hogy a két gyermek egymásnak szaladt. Az édesanya kifejezetten rákérdezett arra, hogy a gyermek nem esett-e ki a vádlott nyakából, azonban ezt a vádlott tagadta. A sértettet szülei még aznap este kórházba szállították. A sértett a sérülés következtében közvetlen életveszélyes állapotba került, melyet az időben elvégzett szakszerű orvosi beavatkozás hárított el. A sérülések büntetőjogi gyógytartama ténylegesen 4-6 hétre tehető.

Az ítéletet minden az eljárásban résztevő fél tudomásul vette, így az jogerőre emelkedett.

 

Budapest, 2019. május 15.

 

 

Budapest Környéki Törvényszék Sajtóosztály

Wenk Patrícia