Zárjegy nélküli cigarettát szereztek és tároltak

A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2019. május 17-i ülésén elrendelte annak a négy gyanúsítottnak a letartóztatását, akiket a NAV pénzügyi nyomozói egy ellenőrzés során tetten értek Pest megye iparterületén zárjegy nélküli cigaretták pakolása, dobozolása közben.

A különösen jelenős értékre elkövetett orgazdaság bűntettével meggyanúsított férfiak a nyomozás eddigi adatai szerint 2018. szeptember 28. napjától Pest megye iparterületén lévő két raktárépület egyikét bérelték és ott nagyszámú zárjegy nélküli cigarettát szereztek meg és tároltak. 2019. május 15-én a NAV Pest Megyei Adó- és Vámigazgatósága munkatársai ellenőrzést tartottak az adózó fióktelepén a működési körülmények és az egyes adókötelezettségek ellenőrzése, adatgyűjtése céljából.

A gyanúsítottak a jövedéki adóról szóló 2016. évi LXVIII. törvény értelmében közreműködtek a dohánytermék után fizetendő jövedéki adó meg nem fizetésében, a megszerzett cigaretta elrejtésében és annak tovább értékesítésében. Bebizonyosodás esetén a gyanúsítottak fenti cselekménye alkalmas a Btk. 379. §. /I/ bek. b./ pontjába ütköző és a 161 bek. á./ pontja szerint minősülő különösen jelentős értékre, jövedéki adózás alól elvont termékre elkövetett orgazdaság bűntette elkövetésének megalapozott gyanúja megállapítására.

A gyanúsítottak terhére rótt bűncselekmény büntetési tétele öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztés. Mivel a gyanúsítottak a bűncselekmény elkövetésének helyszínéről megszöktek, őket a nyomozó hatóság tagjai fogták el, megalapozottan feltehető szabadlábon hagyásuk esetén a szökés, elrejtőzés veszélye. A gyanúsítottak vonatkozásában jelenleg más büntetőeljárás is folyamatban van, a többi gyanúsított esetében szintén fennáll a veszélye, hogy szabadságvesztéssel büntetendő újabb bűncselekményt követnének el.

A Budakörnyéki Járásbíróság az ügyészi indítványt megalapozottnak találta, ezért elrendelte a gyanúsítottak letartóztatását az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, legfeljebb azonban 2019. június 17. napjáig.

A döntés ellen a gyanúsítottak és védőik fellebbezéssel éltek.

A döntés nem végleges, de végrehajtható.

Budapest, 2109, május 17.