Előkészítő ülésen született jogerős ítélet

A Budapest Környéki Törvényszék 2019. május 23-án megtartott nyilvános előkészítő ülésén hirdetett ítéletet L. B. vádlott ügyében, akit emberölés bűntettének kísérlete és folytatólagosan elkövetett garázdaság bűntettében mondott ki bűnösnek.  Ezért őt a bíróság – halmazati büntetésül – 2 év börtönben letöltendő szabadságvesztésre ítélt és 2 évre eltiltott a közügyek gyakorlásától.

A törvényszék a vádirati tényállással egyezően állapította meg az ítéleti tényállást, azt is figyelembe véve, hogy a vádlott a tárgyaláson beismerte a bűnösségét és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról.

A vádlott 2017. április 8-án délután és kora este többedmagával egy Pest megyei településen születésnapot ünnepelt. 2-3 féldeciliteres röviditalt fogyasztott el, visszahúzódóan viselkedett, majd a társasággal együtt este 6 körül átment egy pincesörözőbe, ahol ettek és tovább italoztak. A szeszes ital hatására kötekedővé vált, ezért amikor a társaság este 9 óra körül visszaindult a parti helyszínére, megkérték a vádlottat, hogy menjen haza. A vádlott ennek nem tett eleget és a hazafelé úton tovább kötekedett, egy ízben megütötte a sértettet, aki ezután elhagyta a helyszínt. A vádlott azonban nem nyugodott meg, hangosan kiabált és időközben a ruházatából elővett egy 11 cm pengehosszúságú kést. A késsel elkezdett hadonászni miközben az ott lakó másik sértett felé azt kiabálta, hogy „megöli”. A sértettnek sikerült a vádlottat a kapun kívülre terelnie, de ekkor a vádlott a rácsközön keresztül közepes erővel a sértett mellkasa felé szúrt a késsel, ami 2-3 cm mélyen behatolt a sértett testébe. A sértett bement a házba értesítette a rendőrséget és a mentőket. Ez idő alatt a vádlott késsel átment a szemközti ház elé, ahol szintén kiabálni kezdett és megrugdosta a ház előtt parkoló személygépkocsit. A kiabálásra több szomszéd felfigyelt, akik közül az egyik körülbelül két méter távolságról gázsprayvel lefújta a tomboló férfit. A helyszínre érkező rendőrök a randalírozó gyanúsítottat elfogták és előállították. A mentők este 10 órakor érkeztek meg a sértetthez, akit kórházba szállítottak és a sérülését ellátták. Amennyiben a sértett nem hajolt volna hátra, a szúrás életveszélyes – adott esetben a sértett halálához vezető – sérülést okozhatott volna.

A vádlott legkorábban a büntetés fele részének kitöltését követő napon bocsátható feltételes szabadságra.

Az ítélet jogerős.

Budapest, 2019. május 23.

 

Budapest Környéki Törvényszék Sajtóosztály