Börtönbüntetést kapott a nyergesvontatót felgyújtó férfi

A Budapest Környéki Törvényszék 2019. június 4-én megtartott nyilvános tárgyalásán folytatólagosan elkövetett rongálás bűntettének kísérletében 4 év börtönbüntetésre és 5 év közügyektől eltiltásra ítélte azt a férfit, aki egy gyáli telephelyen felgyújtott egy nyergesvontatót.

Az ítéleti tényállás szerint a vádlott a vádbeli időszakban egy kft. tehergépkocsi-vezetőjeként dolgozott. 2015. szeptember 11-én fuvarfeladatot látott el Gyálon egy nagyáruház telephelyén. Szintén ezen a telephelyen a vádlott bejutott egy a sértett tulajdonát képező Volvo típusú, több mint 10 millió forint értékű nyergesvontató vezetőfülkéjébe és az ott található éghető anyagokat meggyújtotta. Ezután a kamionjával a helyszínt a kilépést megelőző szükséges adminisztráció nélkül elhagyta. A tűz következtében a nyergesvontató teljesen kiégett. A vádlott által gyújtott tűzzel veszélyeztetett további 7 db nyergesvontatót, melyek összértéke 109.549.116 forint. A tűz továbbterjedését a telephely alkalmazottai és a katasztrófavédelem akadályozta meg.

Az ügyész a bíróság ítéletére 3 munkanap gondolkodási időt tartott fenn. A férfi az utolsó szó jogán nem ismerte el a bűncselekmény elkövetését és felmentésért, a vádlott védője felmentés és enyhítés miatt nyújtott be fellebbezést.

Az ítélet nem jogerős.

Budapest, 2019. június 4.

Budapest Környéki Törvényszék Sajtóosztály