Egy snitzerrel támadt a földön fekvő sértettre

A Budapest Környéki Törvényszék 2019. június 4-én - nyilvános tárgyalás-sorozatot követően - hirdetett ítéletet azoknak a vádlottaknak az ügyében, akik közül az I. r. vádlott egy snitzerrel maradandó fogyatékosságot okozott a sértettnek vitás kérdéseik rendezésekor. I. rendű B. E. vádlottat a bíróság bűnösnek mondta ki – maradandó fogyatékosságot okozó – testi sértés bűntettében, ezért őt - mint különös visszaesőt - 4 év 3 hónap börtönbüntetésre ítélte és 5 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától. II. r. B. F. vádlottat a bíróság bűnösnek mondta ki – súlyos – testi sértés bűntettének kísérletében, ezért őt a bíróság 1 év 6 hónap időtartamra próbára bocsájtotta.

A Törvényszék az ügyészi indítványtól (az I. r. vádlott vonatkozásában emberölés bűntettének kísérlete, a II. r. vádlott vonatkozásában könnyű testi sértés vétsége) eltérő minősítést állapított meg az I. r. és a II. r. vádlott esetében is.

Az I. és a II. r. vádlottak testvérek, a sértettnek unokatestvérei. A cselekményt megelőzően a sértett és a vádlottak baráti viszonyban álltak egymással. A sértett és a vádlottak élettársai a bűncselekmény idején prostituáltként dolgoztak. 2016. február 29-én a délutáni órákban a II. r. vádlott élettársa az 5-ös főút mellett állva kínált szexuális szolgáltatást, amikor összetalálkozott a sértett élettársával, akit elzavart az útról, mert konkurenciát jelentett a számára. Később a sértett az elzavart élettársával együtt tért vissza a helyszínre. Időközben az I. r. vádlott barátnője is odajött, a felek között durva szóváltás alakult ki. Az I. és II. r. vádlottak barátnőik révén értesültek a történtekről, majd elmentek a sértett édesanyjához, hogy a sértettel tisztázzák a vitás kérdéseiket. A sértett nem volt otthon, így az I. r. vádlott a sértett beleegyezésével, a vádlott testvérének házába szervezte meg a találkozót. A sértett a barátnőjét az autóban hagyva bement a házba, ahol a vádlottakon kívül még rokonok is tartózkodtak. Az I. r. vádlott felelősségre vonta a sértettet korábbi viselkedéséért, melybe a II. r. vádlott is bekapcsolódott. A sértettnek a házból való kimenekülését az I. r. vádlott akadályozta meg oly módon, hogy egy snitzerrel a földön fekvő sértett torka felé közelített és azt kiabálta, hogy elege van belőle és megöli őt. A sértett védekezés közben rámarkolt a snitzerre és ezáltal maradandó sérülést szenvedett a kezén, de kimenekült a lakásból, majd barátnőjével elhajtott a helyszínről. A II. r. vádlott szintén távozott a házból, az ott maradók pedig eltüntették a dulakodás nyomait. Az I. r. vádlott többször megvágta, vagy megvágatta magát valakivel, testvére pedig bejelentést tett arról, hogy megvagdosták az öccsét, ugyanakkor közölte, hogy nem ismeri az elkövetőt. A sértett az édesanyjához hajtott, aki szintén mentőt kért. A mentők a sértettet és I. r. vádlottat is kórházba szállították.

Az ítélet ellen a ügyész az I. vádlottra a büntetés súlyosítását kérte, a II. r. vádlottra tudomásul vette a bíróság döntését. Az I. r. vádlott és védője elsődlegesen felmentésért, másodlagosan enyhítésért fellebbezett, a II. r. vádlott védője 3 munkanap gondolkodási időt tartott fenn. Az I. r. vádlottnak a továbbiakban nem kell letartóztatásban védekeznie.

Az ítélet nem jogerős.

Budapest, 2019. június 4.

 

Budapest Környéki Törvényszék Sajtóosztály