Fegyházbüntetésre ítélte a Törvényszék a marihuánát termesztőket

A Budapest Környéki Törvényszék 2019. június 3-án megtartott nyilvános tárgyalásán ítéletet hirdetett azoknak a vádlottaknak az ügyében, akiket a Pest Megyei Főügyészség jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntettével vádolt. A bíróság I. rendű V. I. A. és II. rendű S. I. vádlottakat társtettesként elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntettében mondta ki bűnösnek. Előbbit 5 év 6 hónap, utóbbit 5 év fegyházban letöltendő szabadságvesztésre ítélte, valamint 6, illetve 5 évre eltiltotta őket a közügyek gyakorlásától. A Törvényszék III. r. M. Z. vádlottat kábítószer-kereskedelem bűntettében 2 év végrehajtásában 5 év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre, társát a IV. r. S. Z. vádlottat a bűnsegédként elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntette alól felmentette, azonban bűnpártolás bűntettében bűnösnek mondta ki, ezért 1 év 8 hónap, végrehajtásában 3 év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte.

Az ítéleti tényállás szerint az I. és II. r. vádlott 2016 nyarán megállapodtak abban, hogy egy Pest megyei településen az I. r. vádlott által használt ingatlanban kereskedelmi szándékkal Cannabis Indica növényt termesztenek. Az ehhez szükséges anyagokat, berendezéseket, tápokat és magokat az I. r. vádlott szerezte be, míg a két ültetvény gondozását unokatestvére, a II. r. vádlott végezte. Ennek termését egymás között megosztották. Az I. r. vádlott a részéből rendszeresen adott el marihuánát több személynek, köztük a III. r. vádlottnak. A növényeket helyben, illetve egy az I. és IV. r. vádlottak által Budapesten közösen bérelt lakóingatlanban tárolták. A IV. r. vádlott tisztában volt vele, hogy az általa a helyszínre vitt 2-2 marihuánás zsákot az I. és II. r. vádlottak megőrzésre adták át neki, amelyekből az I. r. vádlott 2017 tavaszán egy zsákot elvitt. A másik zsákot a IV. r. vádlottnál 2017. május 23-án, a rendőrség által tartott házkutatás során úgy találták meg, hogy azt megpróbálta a rendőrök elől a szomszédos erkélyre átdobni. Az I. és II. r. vádlottak által működtetett ültetvényről lefoglalt kábítószerek a jelentős mennyiséget meghaladták.

Az elsőfokú ítélet ellen az ügyész valamennyi vádlott esetében 3 munkanap gondolkodási időt tartott fenn. Az I. r és II. r. vádlottak és védőik enyhítésért fellebbeztek. A III. r. vádlott és védője, illetve a IV. r. vádlott védője 3 munkanap gondolkodási időt tartottak fenn.

Az ítélet nem jogerős.

Budapest, 2019. június 3.

 

Budapest Környéki Törvényszék Sajtóosztálya