Börtönbüntetésre és magyarországi kiutasításra ítélték a vádlottakat

A Budapest Környéki Törvényszék nyilvános tárgyalás-sorozatot követően 2019. június 19-én hirdetett ítéletet annak a két vádlottnak a büntető ügyében, akiket életveszélyt okozó testi sértés bűntettével és más bűncselekménnyel vádoltak.

Az ügy lényege:

A vádlottak egymással baráti kapcsolatban álltak. A II. r. vádlott egy alkalommal, egy nappal a rablás előtt a sértettnél volt vendégségben. 2017 februárjában a vádlottak elhatározták, hogy elmennek a sértetthez pénzt és italt szerezni. Kinyitva a bejárati ajtót felmentek az emeleten alvó sértetthez, akinek a fejére a II. r. vádlott egy takarót dobott. Mindkét vádlott elkezdte ütni a sértettet miközben egyikük a pénzét követelte. Ezután a sértett elmondta, hogy a pénzt a garázsban egy szatyorban tartja. Mire a vádlottak fenyegetőzések közepette a sértett szemét egy sállal bekötötték és levezették őt a garázsba. A vádlottak 200.000.- forint készpénzt zsákmányoltak, majd folyamatosan ütlegelték a sértettet és közölték vele, elmennek a másik lakhelyére és onnan is elhozzák a többi pénzt. A sértett elmondta, hogy a folyószámlán tartja a többi pénzét. A vádlottak utalás útján további 1 millió forintot követeltek, illetve felszólították a sértettet, ne vegye le a szeméről a sálat, amíg ők el nem távoznak. A vádlottak a cselekmény közben további 14 ezer forintot, mobiltelefonokat, egy karórát, egy hősugárzót és 4 üveg bort tulajdonítottak el a házból. A közelben lakók értesítették a mentőket és a rendőrséget. A bántalmazás következtében a sértett közvetlen életveszélyes állapotba került.

A bíróság K. A. I. rendű vádlottat bűnösnek mondta ki testi sértés, rablás és közokirat hamisítás, valamint bűnsegédként elkövetett garázdaság bűntettében, ezért halmazati büntetésül 7 év szabadságvesztésre és 7 év 6 hónap kiutasításra ítélte. A román állampolgárral szemben korábban marasztaló ítélet született, melyben a próbára bocsátást megszüntette a bíróság.

A törvényszék a M. Sz. D. II. rendű vádlott bűnösségét testi sértés és rablás bűntettében állapította meg, ezért halmazati büntetésül 6 évi szabadságvesztésre, valamint 6 év és 6 hónap Magyarország területéről való kiutasításra ítélte.

A szabadságvesztést mindkét vádlott esetében börtönben kell végrehajtani.

Az ügyész az I. r. vádlott esetében 3 nap gondolkodási időt tartott fenn.

A vádlottak és védőik felmentésért, illetve enyhítésért fellebbeztek.

Az ítélet nem jogerős.

Budapest, 2019. június 19.

Budapest Környéki Törvényszék Sajtóosztály