Elrendelték a letartóztatását a feltételesen szabadságra bocsátott férfinak

A Budakörnyéki Járásbíróság elrendelte a Z. Sz. gyanúsított letartóztatását, akit az ügyészség rablás bűntettével vádolt meg.

A rendelkezésre álló adatok alapján 2019. június 4-én a reggeli órákban Vácott a Z. Sz. gyanúsított ittas állapotban helyet foglalt B. J. sértett mellett, akit arra kért meg, hogy a karóráját mutassa meg neki, miközben ráfogott a sértett másik kezére. Ezt követően a gyanúsított a férfi óráját megragadta és lerántotta a karjáról, majd két alkalommal arcon ütötte, ezután helyszínt elhagyta. A sértett azonnal a mentőket hívta, az arcán 8 napon belül gyógyuló sérülés keletkezett. A rendőri intézkedés során a gyanúsított álnevet használt, ezzel nehezítve a nyomozóhatóság intézkedését.

A gyanúsított többszörösen büntetett előéletű, különös visszaeső és jelenleg öt büntetőeljárás van vele szemben folyamatban. Nevezett jelen cselekményét is feltételes szabadságra bocsátása alatt követte el.

A gyanúsított jelentős erőfölénnyel rendelkező, rendszeresen agresszív viselkedést tanúsító, hajléktalan életmódot folytató férfi, emiatt a körében lévő hajléktalan társai féltek tőle és nem mertek feljelentést tenni ellene.

A fentiekre figyelemmel a Budakörnyéki Járásbíróság elrendelte a gyanúsított letartóztatását a gyanúsítás tárgyát képező bűncselekmény kiemelkedő tárgyi súlyára, a szökés, elrejtőzés és a bűnismétlés veszélyére tekintettel, valamint figyelemmel arra, hogy tartani lehet attól, hogy a gyanúsított a bizonyítási eljárást meghiúsítaná, vagy veszélyeztetné.

A gyanúsított letartóztatását az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, legfeljebb azonban 2019. augusztus 5. napjáig rendelte el a bíróság.

Az ügyész a döntést tudomásul vette, a gyanúsított és védője az enyhébb kényszerintézkedés elrendelése érdekében fellebbezéssel élt.

A döntés nem végleges, de végrehajtható.

Budapest, 2019. július 5. napja

Budapest Környéki Törvényszék Sajtóosztály