A gyanú szerint kétszer rabolt egy este leforgása alatt

A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2019. július 5-én elrendelte annak a férfinak a letartóztatását, akit az Érdi Rendőrkapitányság rablás bűntette és más bűncselekmény elkövetésével gyanúsít.

A rendelkezésre álló nyomozati iratok alapján a gyanúsított megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy 2019. július 2-án a késő esti órákban Érden sétált, amikor észlelte a családi házas ingatlanához érkező sértettet, aki a járó motorú gépkocsijából kiszállt és odalépett az ingatlan bejárati kapujához, hogy azt kinyissa. A gyanúsított ezt kihasználva a sértett autójához ment azzal a szándékkal, hogy az autót eltulajdonítsa és beült a jármű vezető ülésébe. A kapu kinyitásával foglalkozó sértett ezt észrevette és az autóhoz futva, belekapaszkodott a vezető oldali ülés ablakán keresztül a gyanúsított ruházatába. A gyanúsított elindult a kocsival és egyre nagyobb sebességbe kapcsolva megpróbált megszabadulni a beléje kapaszkodó sértettől. A sértett néhány méteren keresztül a cipője talpán csúszott a murvás úton. A sértett a testi épségét féltve elengedte a gyanúsított ruházatát, melynek következtében elesett és sérüléseket szenvedett. A gyanúsított pedig a sértett értékeivel az autóban elhajtott, majd nemsokkal később megállt egy benzinkútnál tankolni, ahonnan az ott szolgálatot teljesítő benzinkutas testi épségének veszélyeztetésével fizetés nélkül távozott. A töltőállomást üzemeltető céget, mint sértetti felet 19.774,-Ft kár érte. A nyomozó hatóság a gyanúsítottat 28 perccel később intézkedés alá vonta volna, mivel azonban a gyanúsított az eltulajdonított autóval menekülésbe kezdett, autós üldözés vette kezdetét, melynek végén összehangolt rendőri intézkedés eredményeképpen tudták csak megbilincselni a férfit.

Tekintettel arra, hogy a gyanúsított büntetett előéletű, munkahellyel, tényleges lakóhellyel, tartózkodási hellyel nem rendelkezik, jövedelme nincs, mindezekre figyelemmel a nyomozási bíró álláspontja szerint megalapozottan feltehető, hogy a gyanúsított szabadlábon hagyása esetén újabb, szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekményt követne el. Továbbá fennáll a szökés, elrejtőzés veszélye is, ezért a bíróság elrendelte a gyanúsított letartóztatását az elsőfokú bíróság tárgyalás előkészítése során hozott határozatáig, de legfeljebb 2019. augusztus 5. napjáig.

A bíróság az ügyészi indítvánnyal ellentétben azonban nem látta megállapíthatónak a bizonyítás megnehezítésének és veszélyeztetésének a fennállását. Ezért az ügyészség fellebbezett a döntés ellen.

A gyanúsított és védője is fellebbezést jelentett be, így a végzés nem végleges, de végrehajtható.

Budapest, 2019. július 5.

Budapest Környéki Törvényszék Sajtóosztály