Letartóztatták a bankrabló házaspárt

A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírája 2019. július 05-én elrendelte annak a két személynek a letartóztatását, akik pár hét különbséggel két bankot is kiraboltak Pest megyében, az ügyészség fegyveresen elkövetett rablás bűntettének gyanúja miatt tett indítványt a házaspár letartóztatására.

A rendelkezésre álló adatok alapján a gyanúsítottak házastársi viszonyban vannak és amikor anyagi helyzetük 2019. nyarán megromlott – több irányba is felhalmozódott tartozásuk volt – így a férj elhatározta, hogy anyagi helyzetüket úgy oldhatják meg, ha feleségével együtt kirabolnak egy bankfiókot.

2019. június 18-án reggel az autójukkal az üllői bank épületéhez mentek, ahol feleség ügyfélként ment be, hogy körül nézhessen. Miután átvizsgálta az épületet távozott a bankfiókból a férjének mindenről beszámolt. Egy kis idő után a férfi is bement a bankba és egy lőfegyvert vagy annak utánzatát az ott dolgozóra szegezte és a pénzt követelte. A rablás során a férfi több mint 1 millió forinttal távozott a bankfiókból. A rablással megszerzett pénz a házastársak anyagi helyzetét nem oldotta meg, ezért 2019. július 1-jén az előző rabláshoz hasonlóan cselekedtek Bugyi településen és ismét több mint 1 millió forinttal távoztak a pénzintézetből.

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság nyomozói másnap elfogták és őrizetbe vették a házaspárt.

A bíróság megállapította, hogy a gyanúsított férfi szökésétől, illetve elrejtőzésétől tartani lehet, valamint fennáll a veszélye annak, hogy a gyanúsítottak szabadon hagyása esetén, a bizonyíték eltüntetésével veszélyeztetnék a nyomozás sikerét. Mindez kizárólag a letartóztatásukkal akadályozható meg.

A Budakörnyéki Járásbíróság az ügyészi indítványt megalapozottnak találta, ezért elrendelte a gyanúsítottak letartóztatását az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, legfeljebb azonban 2019. augusztus 5. napjáig.

A bíróság döntését az ügyész mindkét gyanúsítottra és a II. r. gyanúsított és védője is tudomásul vették, ezért a II. r. gyanúsított vonatkozásában a végzés végleges és végrehajtható. Az I. r. gyanúsított és védője az enyhébb kényszerintézkedés elrendelése érdekében fellebbezéssel élt.

Budapest, 2019. július 5.

Budapest Környéki Törvényszék Sajtóosztálya