Nyugtatóval kevert alkoholt itattak az idős sértettel, felfüggesztett börtönbüntetést kaptak

A Budapest Környéki Törvényszék 2019. július 5-én megtartott nyilvános tárgyalásán ítéletet hirdetett azoknak a vádlottaknak az ügyében, akiket a Pest Megyei Főügyészség rablás bűntettével vádolt.

A bíróság az I. r. vádlottat bűnösnek mondta ki testi sértés bűntettében és társtettesként elkövetett rablás bűntettében, ezért őt 2 év börtönben végrehajtandó szabadságvesztésre ítélte. A szabadságvesztés büntetés végrehajtását 5 évi próbaidőre felfüggesztette.

A II. r. vádlottat bűnsegédként elkövetett testi sértés bűntettében és társtettesként elkövetett rablás bűntettében mondta ki bűnösnek a bíróság. Ezért őt 2 év börtönben végrehajtandó szabadságvesztésre ítélte. A szabadságvesztés büntetés végrehajtását 5 évi próbaidőre felfüggesztette.

Az I. és a II. r. vádlottak együtt laktak nehéz anyagi körülmények között, a megélhetésüket biztosító rendszeres havi jövedelemmel nem rendelkeztek, az I. r. vádlott rokkant-nyugdíján kívül. Az I. r. vádlott 2016. júniusa előtt két héttel ismerkedett meg a 80 éves sértettel a ceglédi zöldségpiacon, akit ezt követően délután is meglátogatott az otthonában. Az idős sértett egyedül, de jó körülmények között élt. Az I. r. vádlott felajánlotta a sértettnek, hogy szívesen lenne az élettársa, odaköltözne a sértetthez, azonban a sértett ezt az ajánlatot elutasította. Az I. r. vádlott ezt követően még több ajánlatot tett a sértettnek, majd 2016. június 7-én hazakísérte a lakhelyére, közben csatlakozott hozzájuk a II. r. vádlott is.

A vádlottak elhatározták, hogy megszerzik a sértett értékeit, és amikor beszélgetés közben a sértett megkínálta a vádlottakat pálinkával, az I. r. vádlott nyugtatót tett az idős sértett poharába, a II. r. vádlott tudtával. A sértett ezt megitta és rövid idő múlva elvesztette az eszméletét, öntudatlan állapotba került. A vádlottak az ágyába fektették az idős embert és magukhoz vették a sértett porcelánjait, késkészletét, ollóját, más használati tárgyait, továbbá szatyrokba és táskákba pakolták a sértett ruhaneműit, plédjeit, törülközőit, tisztítószereit, mosószereit, vérnyomásmérőjét és az így megszerzett összesen kb. 30.000 Ft értékű dolgokkal távoztak a sértett házából.

A sértett szomszédjának feltűnt, hogy a zárkózott, idegeneket a házába sohasem beengedő sértett ingatlanában nagy a mozgás. A két vádlottat a megpakolt táskákkal felszólították, hogy vigyék vissza azokat a sértett ingatlanába, ellenkező esetben kihívják a rendőrséget. Ekkor a vádlottak visszavitték a szatyrokat a sértett udvarára, majd felültek kerékpárjaikra és távoztak a helyszínről. A szomszéd értesítette a sértett lányát. A kiérkező mentők az eszméletlen állapotban fekvő, a mérgezés tüneteit mutató idős embert azonnal kórházba szállították, ahol gyomormosást végeztek el rajta.

Az elsőfokú ítélet ellen az ügyész súlyosítás - mindkét vádlott esetében végrehajtandó, hosszabb tartamú szabadságvesztés kiszabása – miatt nyújtott be fellebbezést. Az I. r. vádlott és védője tudomásul vették a döntést, a II. r. vádlott és védője elsődlegesen felmentésért, másodlagosan enyhítésért fellebbezett.

Az ítélet nem jogerős.

Budapest, 2019. július 5.

Budapest Környéki Törvényszék Sajtóosztálya