Letartóztatta a bíróság az agresszív férfit

A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója egy hónapra elrendelte annak a férfinak a letartóztatását, akit szexuális erőszak bűntette és más bűncselekmény elkövetésével gyanúsít a Dabasi Rendőrkapitányság.

A 2019. július 8-ától bűnügyi őrizetben lévő férfi a nyomozás eddigi adatai szerint korábban élettársi kapcsolatban élt az ügy sértettjével, amely kapcsolat 2018. év elején megszakadt. A sértett akkor a tulajdonát képező ingatlanban 2018 októberétől új élettársi kapcsolatot létesített. Ezen az ingatlanon jelent meg 2018. júniusában a gyanúsított és közölte a sértettel, hogy attól a naptól kezdve ő is ott lakik. A sértett a gyanúsítottól való félelmében a ház előszobájában szállásolta el a férfit. 2019 július 8-án a gyanúsított ittas állapotban tért haza, számonkérte a sértetten a vacsoráját, majd több alkalommal arcon ütötte, hajánál fogva a földre lökte és szexuális cselekmény végzésére kényszerítette. Mindeközben ököllel, fazékkal ütötte a sértett fejét, egy ízben egy konyhakéssel megvágta a sértett arcát, a fürdőszobában pedig úgy hátba rúgta a sértettet, hogy beleesett a fürdőkádba. Utoljára ököllel homlokon ütötte az asszonyt, majd végül – felhagyva a bántalmazással – kiszaladt a házból az utcára. A sértett a 112-es segélyhívó számon értesítette a rendőröket, akik elfogták a férfit.

A gyanúsított többszörösen büntetett előéletű, vele szemben korábban a Kecskeméti Rendőrkapitányság más ügyben körözést adott ki. A gyanúsított terhére róható bűncselekmények kiemelt tárgyi súlyúak, bizonyítottságuk esetén 1 rendbeli erőszakkal elkövetett szexuális erőszak bűntettének (Btk. 197. § (1) bekezdés a) pont), valamint 1 rendbeli súlyos testi sértés bűntette kísérletének (Btk. 164. § (1), (3) bekezdés) minősülnek, melyek büntetési tétele 2-8, illetve 3 évig terjedő szabadságvesztés. Erre figyelemmel alaposan feltehető, hogy a gyanúsított megszökne vagy elrejtőzne a hatóságok elől.

A bíróság az ügyészi indítványt alaposnak találta a nyomozás állására és érdekére, a terhelt személyi körülményeire, a terhelt és a sértett személyi viszonyára – különösen arra a tényre, hogy a sértett a gyanúsított korábbi élettársa – a terhelt büntetett előéletére figyelemmel nem látta indokoltnak enyhébb kényszerintézkedés elrendelését. Alappal feltehető az is, hogy a terhelt veszélyeztetné a bizonyítási eljárást, így különösen a büntetőeljárásban részt vevő, vagy más személyt megfélemlítene, illetve hasonló szabadságvesztéssel büntetendő újabb bűncselekményt követne el.

Mindezekre figyelemmel a bíróság elrendelte a gyanúsított letartóztatását az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, de legfeljebb 2019. augusztus 11. napjáig.

A döntés ellen a gyanúsított fellebbezéssel élt, így az nem végleges, de végrehajtható.

Budapest, 2019. július 11.

Budapest Környéki Törvényszék Sajtóosztálya