A pincében termesztett marihuánát a szigethalmi gyanúsított

A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2019. július 11-én elrendelte annak az gyanúsítottnak a letartóztatását, akit termesztéssel elkövetett kábítószer birtoklásának bűntette és más bűncselekmény elkövetésével gyanúsít.

A rendelkezésre álló adatok alapján Sz. I. 2019. július 9-ét megelőzően úgy határozott, hogy saját ingatlanában marihuána termesztésbe kezd. A termesztéssel kapcsolatos ismereteket az internetről szerezte be. Ezt követően az ingatlan pincéjét úgy alakította át, hogy alkalmas legyen a kábítószer termesztésére. A gyanúsított tudta, hogy a kannabisz termesztéshez szükséges berendezések sok áramot fogyasztanak, ezért a mérőórára felszerelt egy ún. lopótököt, ennek hatására a mérőóra nem mérte a fogyasztást. A kannabisz termesztéséhez megfelelő helyszín kialakítása és a szükséges anyagok beszerzése után a gyanúsított a magokat elültette.

A nyomozó hatóság emberei még aznap megjelentek a gyanúsított ingatlanán, ahol 73 tő növényt találtak meg.

A gyanúsított terhére rótt bűncselekmény büntetési tétele egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható. A gyanúsítottal szemben megalapozottan feltehető, hogy a büntetőeljárásban elérhetetlenné válna, így különösen megszökne, elrejtőzne.

Továbbá annak a veszélye is fennáll, hogy a gyanúsított a büntetőeljárásban részt vevő személy jogellenes befolyásolásával, tárgyi bizonyítási eszköz megsemmisítésével vagy elrejtésével a bizonyítást veszélyeztetnék és szabadságvesztéssel büntetendő újabb bűncselekményt követne el.

A Budakörnyéki Járásbíróság az ügyészi indítványt megalapozottnak találta, ezért elrendelte a gyanúsított letartóztatását az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, legfeljebb azonban 2019. augusztus 11. napjáig.

A döntés ellen a gyanúsított és védője szabadlábra helyezés érdekében fellebbezéssel éltek.

A döntés nem végleges, de végrehajtható.

 

Budapest, 2019. július 11.

                                                                Budapest Környéki Törvényszék Sajtóosztály