A gyanú szerint már 2016-ban is elkövetett bankrablást a házaspár férfi tagja

A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2019. augusztus 1-én meghosszabbította annak az ócsai házaspárnak a letartóztatását, akik ellen fegyveresen elkövetett rablás bűntette és más bűncselekmény miatt indított nyomozást a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság.

A pár 2016-os házasságkötése óta folyamatos anyagi nehézségekkel küzdött, 2019 júniusáig több, mint 20 millió forintos tartozást halmoztak fel. Kilátástalan anyagi helyzetüket pénzintézetek kifosztásával kívánták megoldani.

A nyomozás eredetileg a 2019. június 18. napján Üllőn elkövetett rablás miatt indult, melyhez hozzáegyesítésre került a 2019. július 1. napján Bugyiban elkövetett Takarékpénztári rablás, majd a 2016. augusztus 18. napján a Budapest X. Kerületi bankfiók kirablása is.

A fegyveresen elkövetett rablás büntetési tétele öt évtől tíz évig tartó szabadságvesztés, aminek a felső határa a bűnhalmazatra tekintettel 15 év, a büntetőjogi felelősség megállapítása esetén, a büntetés kiszabásnál irányadó középmértéke 7 év 6 hónap.

Az I. r. gyanúsított terhére rótt cselekmények tárgyi súlyára tekintettel és az ebből eredő súlyos büntetési fenyegetettséggel alappal feltehető, hogy a gyanúsított a büntetőjogi felelősségre vonás elől külföldre távozna, megszökne vagy elrejtőzne, illetve esetében fennáll a bűnismétlés és a nyomozás veszélyeztetésének lehetősége is.

A II. r. gyanúsított szabadlábon hagyása esetében pedig alappal feltehető, hogy bizonyítékok eltüntetésével, illetve egyéb módon nehezítené a nyomozást.

A bíróság az ügyészi indítványt megvizsgálta és megalapozottnak találta, ezért elrendelte a gyanúsítottak letartóztatásának meghosszabbítását az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, az I. r. gyanúsított esetében további 3 hónap időtartamra, 2019. november 5. napjáig, a II. r. gyanúsított esetében pedig további két hónap időtartamra.

A végzés ellen az ügyész, a gyanúsítottak és védői is fellebbezéssel éltek, így az nem végleges, de végrehajtható.

Budapest, 2019. augusztus 1.

                                                              Budapest Környéki Törvényszék Sajtóosztály