Alig szabadult a börtönből máris újabb bűncselekményt követett el

A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2019. augusztus 2-án elrendelte annak a férfinak a letartóztatását, akit egy vagy több közokirat, magánokirat vagy készpénz-helyettesítő fizetési eszköz egyidejű elvételével, nagyobb értékre elkövetett lopás bűntettével gyanúsít Budaörsi Rendőrkapitányság.

A többszörös visszaeső gyanúsított 2019. július 30. napján a délutáni órákban Budaörsön annak saját kulcsával, rongálási kár okozása nélkül kinyitott egy gépkocsit, majd azt a sértett pénztárcájával, összesen 51.000 Ft készpénzzel –, a pénztárcában lévő, a sértett nevére kiállított személyes iratokkal, köztük vezetői engedéllyel, személyi igazolvánnyal, lakcímkártyával - együtt a sértett tudta nélkül elvitte. Ezt követően Budapesten rendőri intézkedés alá vonták.

A fenti cselekmény nagyobb értékre, több közokirat egyidejű elvételével elkövetett lopás bűntettének megállapítására alkalmas.

K. L. többszörösen büntetett előéletű gyanúsított, főként vagyon elleni bűncselekmények miatt ítélték el. 2015-ben a Fővárosi Törvényszék nagyobb értékre bűnszövetségben elkövetett lopás bűntette és más bűncselekmények miatt különös visszaesőként 2 év börtönre és 2 év közügyektől eltiltásra ítélte, melyből 2019. március 26. napján szabadult.

Figyelemmel a gyanúsított előéletére, a bűncselekmény tárgyi súlyára és arra, hogy jelen cselekményt a gyanúsított különös, többszörös visszaesőként követte el, továbbá figyelemmel a várható büntetés mértékére is, megalapozottan feltehető, hogy a gyanúsított a büntetőeljárásban elérhetetlenné válna, így különösen megszökne, elrejtőzne. Továbbá megalapozottan feltehető, hogy a gyanúsított újabb szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekményt követne el.

A bíróság az ügyészi indítvánnyal egyetértett, ezért elrendelte a gyanúsított letartóztatását az első fokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, legfeljebb azonban 2019. szeptember 2. napjáig.

A végzés ellen a gyanúsított és védője fellebbezéssel élt, így az nem végleges, de végrehajtható.

Budapest, 2019. augusztus 2.

                                                           Budapest Környéki Törvényszék Sajtóosztály