Évről évre szaporodnak a vagyon elleni cselekmények a Hungaroringen

A Gödöllői Járásbíróság az elmúlt napokban 3 esetben hozott ítéletet egy orosz, két lengyel és két olasz állampolgár ügyében, akiket gyorsított eljárásban, soron kívül állítottak bíróság elé kisebb értékre elkövetett lopás vétsége, illetve kisebb értékre dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás bűntette miatt.

A terheltek 2019. augusztus 3-án és 4-én Mogyoródon a Hungaroring versenypálya területén lévő üzletekből tulajdonítottak el kabátokat, dzsekiket és pólókat.

A rendőrség minden esetben tetten érte az elkövetőket és az okozott kár az eltulajdonított tárgyak visszajuttatásával a sértettek részére megtérült.

A bíróság ítéletében az orosz állampolgárságú gyanúsítottat bűnösnek mondta ki lopás vétségében, ezért őt 1 évre próbára bocsátotta. A két lengyel vádlottat bűnösnek mondta ki társtettesként elkövetett lopás bűntettében és két évre próbára bocsátotta. Míg a két olasz állampolgárságú vádlottat lopás vétségében mondta ki bűnösnek a bíróság és az I. r. vádlottat 2 évre, a II. r. vádlottat 1 évre bocsátotta próbára.

Mivel a büntetőjogban alkalmazott úgynevezett területi elv alapján a magyar állam büntetőhatalma kiterjed valamennyi, a területén elkövetett bűncselekményre – tekintet nélkül az elkövető állampolgárságára –, a bíróság mindegyik külföldi vádlott esetében lefolytatta a büntetőeljárást és ítéletet hozott.

A külföldi, büntetlen előéletű vádlottakkal szemben alkalmazott próbára bocsátás a feltételes elítélés egyik formája. A bíróság megállapította a bűncselekmények elkövetését és az elkövetők büntetőjogi felelősségét, azonban úgy foglalt állást, hogy az elkövetők újabb bűncselekmény elkövetésétől való visszatartása érdekében nem szükséges büntetést kiszabni, hanem elegendő az ezzel való közvetlen fenyegetés.

Ezen intézkedésekkel a bíróság a büntetőjogi felelősség megállapítását követően a büntetés kiszabását 1, illetve 2 évi időtartamra elhalasztotta esetükben.

Amennyiben tehát ezen próbaidők alatt a terhelteket ismételten elítélik, a bíróság ezen bűncselekmények miatt büntetést fog kiszabni velük szemben, ha viszont a próbaidő eredményesen eltelik, e cselekményeik miatt nem lesznek már büntethetőek.

Az ítélet mindhárom ügyben jogerős.

 

Budapest, 2019. augusztus 8.

                                                                Budapest Környéki Törvényszék Sajtóosztály