Részítélet született a kábítószer kereskedő csoport büntető ügyében

A Budapest Környéki Törvényszék 2019. augusztus 29-én megtartott nyilvános tárgyalásán hirdetett 2 ítéletet azoknak a vádlottaknak az ügyében, akiket a Pest Megyei Főügyészség kábítószer-kereskedelem bűntettével és más bűncselekményekkel vádolt.

Az I. r., II. r., és III. r. vádlottak a cselekmények elkövetése idején jó ismerősök voltak. 2016 februárjától megállapodtak abban, hogy kábítószer értékesítésével fognak pénzt keresni. Erre a célra önálló kertes ingatlanokat béreltek ki, amelyeket marihuána-termesztésre és raktározására használtak. A megegyezésük arra is kiterjedt, hogy az ültetvények kialakítását együttesen végzik, a gondozási feladatokat pedig megosztják egymás között. Az illegális áramvételezéshez szükséges műszaki átalakításokat az V. r. vádlott végezte, aki tisztában volt vele, hogy a vádlottak a kérdéses ingatlanokon fizetés nélkül fogják vételezni az áramot. A kábítószer-termesztői tevékenységről azonban - bizonyítható módon - nem tudott. A IV. r. vádlott 2016 októberében III. r. vádlott élettársaként csatlakozott a társasághoz. A vádlottak által folytatott tevékenységről tudomással bírt és aktív szerepet vállalt a kábítószer értékesítésében. Az egyik ingatlanban 152 tőből álló marihuána-ültetvényt alakítottak ki és tartottak fenn. Az ingatlanon 2017 decemberében tartott szemle során a marihuána mellett amfetamint is lefoglaltak a hatóságok, amelyek meghaladják a jelentős mennyiséget. A vádlottak Leányfalun és Szentendrén is hasonló körülmények között termesztették a kábítószert. Ezáltal a három ingatlanon a jogosulatlan vételezéssel összesen legalább 417.320 forint értékű áramot tulajdonítottak el a sértett ELMÜ Hálózati Kft.-től. A vádlottak az otthonukban is tartottak és fogyasztottak kábítószert, tőlük a fentieken túl az értékesítésből származó valutát is lefoglaltak a nyomozók. Összességében a vád szerint a kábítószer-kereskedelmi tevékenységgel összefüggésben az I., II., III., IV. r. vádlottak vonatkozásában megállapítható a különösen jelentős és jelentős mennyiségre elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntette.

Az I. r. vádlottat társtettesként elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntettében és folytatólagosan, társtettesként elkövetett lopás bűntettében mondta ki bűnösnek a törvényszék, ezért őt 6 év 6 hónap fegyházbüntetésre és 7 év közügyektől eltiltásra ítélte. Mindezen kívül közel 700 ezer forint értékben vagyonelkobzást rendelt el.

Az ítéletet az ügyész helybenhagyta, a vádlott és védője 3 nap gondolkodási időt tartott fent.

Az V. r. vádlottat a törvényszék folytatólagos, társtettesként elkövetett lopás bűntettében mondta ki bűnösnek, ezért 6 hónap szabadságvesztésre ítélte börtön fokozatban, melynek végrehajtását egy év próbaidőre felfüggesztette.

A döntés jogerős.

A bizonyítási eljárást II., III., IV. rendű vádlottak esetében 2019. október 3. napján folytatódik.

Budapest, 2019. augusztus 29.

                                                               Budapest Környéki Törvényszék, Sajtóosztály