Tömegverekedésbe torkollott a családok közti viszály Ráckevén

A Budakörnyéki Járásbíróság 2019. szeptember 1-jén elrendelte annak a ráckevei férfinak a letartóztatását, akit a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság életveszélyt okozó testi sértés bűntettével és más bűncselekményekkel gyanúsít.

Két ráckevei család és egy harmadik, szintén Ráckevén lakó dinasztia tagjai között napok óta feszült viszony volt, melyet egymás családtagjainak bántalmazása váltott ki.
A gyanúsított családtagjaival, valamint a másik baráti család tagjaival együtt augusztus 29-én a kora esti órákban a harmadik, velük haragban álló család ráckevei háza mellett gyülekeztek, majd szóváltásba keveredve azt kiabálták nekik, hogy „büdös dögevők, meghaltok!”. Ezt követően legalább három alkalommal a szomszédos telek irányába lőttek.
Különféle ütlegekkel felszerelve a két baráti család tagjai a sértett háza elé mentek, hogy a napokkal korábbi sérelmeiket megtorolják, majd rátámadtak Sz. J. sértettre és családjára.
K. Z. gyanúsított a verekedés során egy vasvillával fejbe szúrta a sértettet, melynek következtében a sértett agysérüléssel és a jobb végtagok részleges bénulásával járó nyílt koponyatörést szenvedett.
Időközben a támadókhoz csatlakozott egy újabb személy, akinek a kisteherautójáról a támadók további vascsöveket, kardokat és ütlegeket vettek magukhoz. A ház előtt mintegy 15 percig tartó tömegverekedés alakult ki, melyben a gyanúsított egészen a rendőrség megérkezéséig aktívan részt vett.
A gyanúsított a verekedést követően a helyszínt elhagyta, később könnyű sérüléseinek ellátására kórházba ment.
Az ügyészi indítvány szerint K. Z. gyanúsított cselekménye életveszélyt okozó testi sértés és csoportosan és felfegyverkezve elkövetett garázdaság bűntettének megállapítására alkalmas.
A bíróság az indítványt megvizsgálta, a gyanúsítottat meghallgatta.
Az ügyészi indítványtól eltérően a bíróság azt is megállapította, hogy a gyanúsított cselekménye a támadott testtájékra és az elkövetés eszközére tekintettel alkalmas lehet akár emberölés kísérletének a megállapítására is.
A bíróság a gyanúsított letartóztatását azért rendelte el 1 hónapra, mert álláspontja szerint a bűncselekmény jellege és kimagasló tárgyi súlya (5 évtől 18 évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető), a gyanúsított személyi körülményei miatt alappal lehet tartani a szökéstől, elrejtőzéstől, a tanúk befolyásolásától, ezáltal a bizonyítás megnehezítésétől, valamint a bűnismétlés veszélyétől.
A döntés ellen a gyanúsított és védője fellebbezést nyújtott be, ezért az nem végleges, de végrehajtható.

Budapest, 2019. szeptember 1.

                                                             Budapest Környéki Törvényszék Sajtóosztály