Felmentette a bíróság a gyermekét kádba fojtó anyát

A Budapest Környéki Törvényszék 2019. szeptember 5-én nyilvános tárgyaláson felmentette az ellene felhozott emberölés bűntettének vádja alól azt az édesanyát, aki otthon fojtotta vízbe 3 hónapos csecsemőjét.

A vádlott házasságban él, rendezett körülmények között. A kapcsolatból 2018. július 6-án fiú gyermek született, aki az ügy sértettje. 2018. október 26-án 12 óra körüli időben, a gyanúsított egyedül tartózkodott otthon gyermekével. A nagy fürdőkádba vizet engedett, a gyermeket levetkőztette, majd addig tartotta a víz alatt, míg a gyermek életét vesztette. A sértett halálát fulladás okozta. A gyanúsított tettét követően öngyilkosságot kísérelt meg. A délutáni órákban Szolnokra utazott, ahol a rendőrségen bejelentette, hogy megölte gyermekét.

Az elkészült igazságügyi elmeorvosi szakértői vélemény szerint a vádlott a cselekmény elkövetése idején kóros elmeállapotban szenvedett. A szülést követően kialakult, majd egyre mélyülő depressziós tünettan volt észlelhető nála utasításos jellegű hanghallásos érzékcsalódásokkal, a valóságtól való elszakadással, kóros motivációkkal, összességében heveny kialakuló elmezavarral. Mindezen kórós elmeállapot a gyanúsítottat képtelenné tette arra, hogy a terhére rótt cselekmény következményeit felismerje, illetve e felismerésnek megfelelően cselekedjen.

A bíróság a vádlottat az emberölés bűntettének vádja alól felmentette és elrendelte a vádlott kényszergyógykezelését.

Az ítélet jogerős.

 

Budapest, 2019. szeptember 5.

 

 

Budapest Környéki Törvényszék Sajtó- és Kommunikációs Osztály