Szüleit próbálta megölni a 12 éves lány

A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2019. szeptember 9-én meghosszabbította, annak a fiatalkorú lánynak a javítóintézeti letartóztatását, akit a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérletével gyanúsít.

2019. január 24 napján 9 óra körüli időben a 12 életévét betöltött, de a 14. életévét még be nem töltött gyanúsított egy meghiúsult szökési kísérletet követően édesapjával szóváltásba keveredett, majd a lakásuk nappali szobájából a konyhába ment, ahol magához vett egy kést, és a „Megöllek titeket!” kijelentést követően édesapját egy alkalommal mellkastájékon megszúrta. Majd a sértett segítségére siető feleségét, a vádlott mostohaanyját egy alkalommal vesetájékon szúrta.

A gyanúsított a támadással ezt követően sem hagyott fel, a kezében levő késsel hadonászott, az édesapja azonban a kezét sikeresen megragadta, a gyanúsított a kést elejtette. Ezt követően a családtagok a mentők kiérkezéséig fk. gyanúsítottat a nappaliban lévő kanapéra ültették és őrizték, akit ezt követően előbb a ceglédi, majd a Fővárosi Heim Pál Gyermekkórház Gyermek- és Serdülő Pszichiátriai Osztályára szállították.

A 14. életévét be nem töltött fk. gyanúsítottról készült igazságügyi elmeorvos és pszichológus szakértői egyesített véleménye, mely szerint a gyanúsított a cselekmény elkövetésekor rendelkezett a bűncselekmény következményeinek felismeréséhez szükséges belátási képességgel.

A kihallgatások alatt fk. gyanúsított magatartása azonban fokozatosan pszichopátiás jelleget öltött, többszöri figyelmeztetés ellenére a jelenlevő ügygondnok, védő, ügyész és az eljárási cselekményt foganatosító rendőr előtt több módszerrel öngyilkosságot kísérelt meg elkövetni, így a csuklóján az ereket felszakítani, illetve ököllel ütötte a saját fejét.

Emellett bár a gyanúsított büntetlen előéletű, a szakvéleményben is jelzett pszichopátiás viselkedése és saját nyilatkozatai alapján is megalapozottan feltehető, hogy szabadlábon hagyása esetén a gondozására köteles édesapja és mostoha anyja, az ügy sértettjei, vagy más személy sérelmére újabb szabadságvesztéssel büntetendő, testi épség elleni bűncselekményt követne el, illetve ilyen cselekményt kísérelne meg abban az esetben is, ha gyermekvédelmi intézményben kerül elhelyezésre, ahol őrzése és folyamatos felügyelete alapellátásban nem biztosítható. Fk. gyanúsított javítóintézetbe befogadása óta többször verbálisan fenyegette növendék társait. Már a harmadik héten biztonsági elkülönítésére volt szükség ön- és közveszélyes magatartása miatt, azóta összesen 5 alkalommal került sor biztonsági elkülönítésére.

A bíróság a gyanúsítottat meghallgatta, az ügyészi indítványt megvizsgálta és azzal egyetértve elrendelte a gyanúsított letartóztatásának meghosszabbítását az első fokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozott határozatáig, de legfeljebb 2019. december 11. napjáig. A letartóztatás helyéül a bíróság továbbra is a Rákospalotai Javítóintézetet jelölte ki.

A döntés nem végleges, de végrehajtható.
 

Budapest, 2019. szeptember 9.
 

                          Budapest Környéki Törvényszék Sajtó- és Kommunikációs Osztály