Elzárást szabott ki az Érdi Járásbíróság gyorsított eljárásban

Az Érdi Rendőrkapitányság gyorsított szabálysértési eljárás keretében állított az Érdi Járásbíróság elé egy elkövetőt 2019. október 3-án. Az elkövető 2019. október 1-én Érd belterületén úgy közlekedett az általa vezetett gépkocsival, hogy tisztában volt azzal, hogy a bíróságok korábban jogerősen eltiltották a közúti járművezetéstől. Az Érdi Rendőrkapitányság járőrei az elkövetőt vezetés közben tettén érték, a helyszínen őrizetbe vették.

Az Érdi Járásbíróságon két nappal később megtartott gyorsított szabálysértési tárgyaláson az elkövető a cselekményt elismerte, azonban korábban már több alkalommal járt el vele szemben bíróság hasonló szabálysértések elkövetése miatt, ezért jelen eljárásban az Érdi Járásbíróság 30 nap elzárást szabott ki vele szemben. A bíróság döntését a szabálysértési hatóság, az eljárás alá vont személy és a védő is tudomásul vette, így a végzés jogerőre emelkedett, és az elzárás végrehajtására azonnal sor került.

Az Érdi Járásbíróság elnöke, dr. Liziczay Sándor elmondta, hogy az Érdi Járásbíróság 2019. január 1. napján történt felállítása óta az Érdi Járás területén elkövetett, bírósági hatáskörbe tartozó szabálysértések esetén az Érdi Járásbíróság jár el. Az Érdi Járásbíróság és az Érdi Rendőrkapitányság a szabálysértési ügyek gyors intézésére kiemelt figyelmet fordít. Az elzárással sújtható szabálysértések esetén az eljárás gyorsítása érdekében lehetőség van a tetten ért elkövető bíróság elé állítására. Ezen eljárás keretében a bíróság az elkövetéstől számított 72 órán belül marasztaló határozatot hoz. A bíróság elnöke azt is elmondta, hogy a járművezetés az eltiltás hatálya alatti szabálysértés fokozott veszélyt jelent a közúti közlekedés biztonságára, ugyanis az elkövetőt korábban már bűncselekmény vagy szabálysértés elkövetése miatt a bíróság vagy a szabálysértési hatóság eltiltotta a közúti járművezetéstől, és az elkövető ezen eltiltást figyelmen kívül hagyva vesz részt az eltiltás ideje alatt a közúti közlekedésben. A bíróság elnöke kiemelte, hogy az ilyen elkövetők rendőrség által történő tetten érése, és a gyors felelősségre vonás azért kiemelt jelentőségű, mert az ilyen típusú szabálysértések gyors elbírálása, az alkalmazott szankció jellege fokozza a generális visszatartó hatást, így nemcsak az elkövetőt, hanem más személyeket is visszatarthat a bíróság ilyen és hasonló jellegű szabálysértések elkövetésétől.

Budapest, 2019. október 4.

                           Budapest Környéki Törvényszék Sajtó és Kommunikációs Osztály