Megszegte a távoltartást, letartóztatta a bíróság

A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2019. október 4-én megtartott ülésén elrendelte annak a férfinak a letartóztatását, aki a gyanú szerint a tizennegyedik életévét be nem töltött sértettel 2017 szeptembere és 2018 augusztusa között szexuális cselekményt végzett. A gyanúsított a sértettről, a sértett tudtával fényképfelvételeket szerzett meg és birtokolt. A Pest Megyei Rendőr-főkapitányságon a gyanúsítottal szemben szexuális visszaélés bűntette és más bűncselekmény elkövetése miatt folyik az eljárás.

A Budakörnyéki Járásbíróság 2019. június 28-án meghozott határozatával 2019. október 28-áig – nyomon követő technikai eszköz használatával – távoltartást rendelt el. Továbbá előírta számára, hogy a sértettel semmilyen kapcsolatba nem léphet.

A bírósági határozat óta eltelt időben a gyanúsított a bíróság által meghatározott magatartási szabályt több alkalommal megszegte. Ezek alapján megalapozottan lehet attól tartani, hogy a gyanúsított szabadlábon hagyása esetén befolyásolná a sértettet és az eljárásban érintett tanúkat, ezzel megnehezítené, veszélyeztetné a bizonyítás eredményességét. Továbbá a gyanúsított és a sértett érzelmi kapcsolata hosszabb időn keresztül fennálló - az elrendelt távoltartás ellenére - napjainkig folyamatos jellegére figyelemmel annak veszélye is fennáll, hogy a gyanúsított az eljárás tárgyát képező nemi erkölcs elleni bűncselekményt is folytatná és újabb szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekményt követne el. Fennáll a gyanúja a szökés elrejtőzés veszélyének is, mivel a gyanúsított személyi körülményei kötöttséget nem mutatnak, a gyanúsított valótlan adatok közlésével kívánt menedék státuszt szerezni, külföldre távozni.

A bíróság a letartóztatásra irányuló ügyészi indítványt megvizsgálta és a fentiekre figyelemmel megszüntette a gyanúsított távoltartását és elrendelte a gyanúsított letartóztatást 2019. november 4. napjáig vagy az elsőfokú bíróság tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig. A gyanúsított és védője fellebbezett.

A végzés nem végleges, de végrehajtható.

Budapest 2019. október 4.

                             Budapest Környéki törvényszék Sajtó és Kommunikációs Osztály