Nem bizonyítható, hogy a bántalmazás okozta a sértett halálát

A Budapest Környéki Törvényszék 2019. október 7-én nyilvános tárgyaláson bűnösnek mondta ki B. J vádlottat életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérletében, ezért őt a bíróság 1 év 2 hónap börtönbüntetésre és 1 év közügyektől eltiltás mellékbüntetésre ítélte.

A vádlott és a sértett a Gödöllői Járásban található településen több éve élettársi kapcsolatban éltek. A sértett tartózkodási helyén lévő ház a sértett unokaöccsének tulajdonában volt, azonban időszakosan ott tartózkodott a sértett ikertestvére is.

Mind a vádlott, mind a sértett italozó életmódot folytattak, alkalmi munkákból éltek. A vádlott élettársi kapcsolatuk ideje alatt többször tettleg bántalmazta a sértettet.

A vádlott 2017. szeptember 29-ére virradó éjjel a sértett tartózkodási helyén a belső szobában, míg a sértett a konyhában az ikertestvérével aludt. A vádlott már kora reggel közepesen ittas állapotba került és észlelte, hogy a sértett a testvérével egy ágyban alszik, emiatt trágár szavak kíséretében számon kérte a sértettet. A nálánál jóval gyengébb fizikumú sértettel bement a ház belső szobájába és nagy erővel test szerte 40-50 percig bántalmazta őt, melynek során a sértett nyakát szorongatta, állkapcsát megütötte. A sértett a verés következtében elvesztette az eszméletét.

A vádlott ekkor kerékpárral elment a körzeti orvoshoz, hogy a sértett számára segítséget hívjon. Az orvos értesítette a mentőket és a rendőrséget. A mentők a sértettet a helyszínen mesterségesen lélegeztették, majd életveszélyes állapotban kórházba szállították. A sértett a kórházban 2017. október 2-án elhunyt. A sértett halála vérkeringési és légzési elégtelenség miatt következett be. Nem igazolható, hogy az életveszélyes állapot és a sértett halála az őt ért bántalmazás nyomán állt be. A vádlottat a rendőrök előállították.

Az ítéletet ellen a vádlott és védője elsődlegesen felmentésért, másodlagosan enyébb minősítés és enyhítés miatt nyújtottak be fellebbezést, az ügyész 3 nap gondolkodási időt tartott fenn.

Az ítélet nem jogerős.

Budapest 2019. október 7.

Budapest Környéki Törvényszék Sajtó és Kommunikációs Osztály