Több ház napelemet lopott a gyanúsított

A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2019. október 10-én elrendelte annak a gyanúsítottnak a letartóztatását, aki napelemeket tulajdonított el cégek telephelyeiről és áron alul értékesítette azokat.

A Dabasi Rendőrkapitányság nyomozást folytat a gyanúsított és társai ellen nagyobb értékre üzletszerűen, dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás büntette és más bűncselekmények miatt. A nyomozás eddigi adatai alapján a gyanúsított és társa 2018 júliusa és 2019 januárja között Pest megyei és Bács-Kiskun megyei cégek bekerített napelemparkjaiból a drótháló szétfeszítésével, illetve a kerítés alá ásva különböző nagyságú napelemeket tulajdonítottak el. Az így leszerelt napelemeket tehergépkocsival elszállították és áron alul értékesítették úgy, hogy 10.000 Ft-os darabáron adták tovább azokat. Az így megszerzett összesen 279 napelemből a nyomozó hatóság 223 db napelemet foglalt le, megközelítőleg 14 millió forint kárértékben.

A gyanúsított többszörösen büntetett előéletű, a büntetőeljárásban a jelenleg terhére rótt bűncselekményeket különös visszaesőként, más ügyben folyamatban lévő büntetőeljárás hatálya alatt követte el. Munkahellyel nem rendelkezik, feltehetően bűncselekmények elkövetéséből tartja fenn magát, így alappal feltehető, hogy szabadlábon hagyása esetén újabb szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekményt követne el. A gyanúsított a legutóbbi rendőri intézkedés során menekülésbe kezdett, így annak a veszélye is fennáll, hogy a büntetőeljárásban elérhetetlenné válna, így különösen megszökne, elrejtőzne.

A fentiekre figyelemmel a Budakörnyéki Járásbíróság az ügyészi indítványt megalapozottnak találta, ezért elrendelte a gyanúsított letartóztatását az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, legfeljebb azonban 2019. november 10 napjáig.

A végzést az ügyész, a gyanúsított és védője is tudomásul vette.

A döntés végleges.

Budapest, 2019. október 10.

Budapest Környéki Törvényszék Sajtó és Kommunikációs Osztály