Gáz fegyverrel fenyegette munkatársait a szír férfi

A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2019. október 11-én elrendelte annak a szír férfinak a letartóztatását, akit a Szentendrei Rendőrkapitányság önbíráskodás bűntettének kísérletével gyanúsít.

A nyomozás eddigi adatai alapján a gyanúsított szír állampolgár 2013 januárjában érkezett Magyarországra. Menekült státusz iránti kérelmét elutasították jelenleg oltalmazotti státuszban tartózkodik Magyarországon.

A gyanúsított egy pomázi húsüzemben sofőr-szállító munkakörben dolgozott. 2019. október 9-én reggel felvette a munkát, amikor a cég raktáros munkatársa, a későbbi sértett közölte vele, hogy az addig kiosztott feladatokon túl még egy további címre is szállítania kell. A gyanúsított emiatt ideges lett és a húsáruval megrakodott rekeszeket dobálni kezdte. A sértett a húsüzem vezetőjével egyeztetve hazaküldte a férfit. A gyanúsított a felszólításnak eleget tett és távozott a munkahelyéről.

Ezt követően délután ismét megjelent a húsüzemben, hogy a szintén ott dolgozó élettársát hazavigye. A gépkocsiban utasként egy harmadik, ismeretlen személy is helyet foglalt. A gyanúsított az autóból kiszállt és felugrott a húsüzem teraszára, ahol több munkatárssal együtt a raktáros is tartózkodott. Emelt hangon a fizetését követelte, majd megragadta a sértett pólóját. A dulakodásba több dolgozó is bekapcsolódott. Végül a gyanúsítottat lerángatták a lépcsőről. Ekkor a gyanúsított a gépkocsihoz ment, abból elővett egy gáz riasztó fegyvert és megfenyegette a sértettet, hogy visszajön és megöli, majd elhajtott a helyszínről.

A gyanúsítottat a rendőrség önbíráskodás bűntettének kísérlete miatt hallgatta ki. A minősítés a bizonyítékok értékelésének eredményeképpen változhat és alkalmas lehet a fegyveresen elkövetett önbíráskodás bűntett kísérletének megállapítására, mely bűncselekményt a törvény két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel bünteti.

A gyanúsított terhére rótt bűncselekmény jellegére figyelemmel megalapozottan feltehető az is, hogy a gyanúsított a büntetőeljárásban részt vevő személyeket befolyásolná, tárgyi bizonyítási eszköz elrejtésével a bizonyítást veszélyeztetné és szabadságvesztéssel büntetendő újabb bűncselekményt követne el.

Az is kijelenthető, hogy a gyanúsított, mivel jelenleg oltalmazotti státuszban tartózkodik Magyarország területén, Szíriában élő családján kívül Európában is közvetlen külföldi kapcsolatokkal rendelkezik, ezért fennáll a veszélye annak is, hogy a büntetőeljárásban elérhetetlenné válna, így különösen elrejtőzne vagy megszökne.

A Budakörnyéki Járásbíróság a gyanúsítottat meghallgatta, az indítványt megvizsgálta és megalapozottnak találta, ezért elrendelte a gyanúsított letartóztatását az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, legfeljebb azonban 2019. november 10. napjáig.

A döntés ellen a gyanúsított fellebbezést nyújtott be, védőjének három munkanap gondolkodási idő áll rendelkezésére.

A végzés nem végleges, de végrehajtható.

Budapest, 2019. október 11.

                           Budapest Környéki Törvényszék Sajtó és Kommunikációs Osztály