Új pszichoaktív anyaggal kereskedő bűnszövetség 10 tagját tartóztatták le

A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírói 2020. február 7-én elrendelték annak az 10 gyanúsítottnak a letartóztatását, akiket a Ceglédi Rendőrkapitányság bűnszövetségben, kereskedéssel elkövetett új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntettének elkövetésével gyanúsít.

A Pest, a Jász-Nagykun-Szolnok, a Békés és a Bács-Kiskun megyei rendőrök a Vagyon-visszaszerzési Hivatal munkatársaival összehangolt akció keretében kilenc férfit és egy nőt fogtak el Pest és Jász-Nagykun-Szolnok megyékben több helyszínen.

A rendelkezésre álló adatok alapján K.K., S.S., M.D., R.I., K.D., K.G., R.R., R.L., B.M. és P.D. megalapozottan gyanúsíthatók azzal, hogy 2018-ban és 2019-ben – erre szakosodott bűnszövetséget működtetve – Pest és Jász-Nagykun-Szolnok megyében rendszeresen értékesítettek „kréta”, valamint „hópihe” fantázianevű új pszichoaktív szereket.

A több helyszínen végrehajtott rajtaütés során a rendőrök új pszichoaktív anyagokat, mérlegeket, tasakokat, kábítószergyanús csomagokat, készpénzt, fegyvert, mobiltelefonokat, okos eszközöket, nagy értékű gépkocsikat és órákat foglaltak le, valamint három ingatlant zár alá vettek.

A gyanúsítottak a bűncselekményt szervezetten, összehangoltan, hosszú időn keresztül, életvitelszerűen, létfenntartásuk és anyagi jövedelmük gyarapítása érdekében követték el.

A gyanúsítottak terhére rótt kiemelkedő tárgyi súlyú bűncselekmény büntetési tétele 2 évtől 8 évig terjedő szabadságvesztés.

Mind a 10 gyanúsított esetében fennáll a veszélye, hogy a tanúk, illetve még ki nem hallgatott személyek befolyásolásával – a bizonyítást megnehezítenék, veszélyeztetnék, valamint szabadlábon hagyásuk esetén újabb szabadságvesztéssel büntetendő, hasonló jellegű bűncselekményt követnének el.

A Budakörnyéki Járásbíróság az ügyészi indítványokat megalapozottnak találta, ezért elrendelte a gyanúsítottak letartóztatását az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, legfeljebb azonban 2020. március 7. napjáig.

A döntést az ügyész és egy gyanúsított tudomásul vette, védőjének 3 nap áll rendelkezésére. A további 9 gyanúsított és védőik fellebbezést jelentettek be, így a döntés nem végleges, de végrehajtható.

Budapest, 2019. február 7.

                        Budapest Környéki Törvényszék Sajtó és Kommunikációs Osztály