Külföldi kábítószer-kereskedőt tartóztattak le

A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2020. február 12-én elrendelte annak a török származású, holland állampolgárnak a letartóztatását, aki ellen jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntettének gyanúja miatt a Budapesti Rendőr-főkapitányság Felderítő Főosztály Vizsgálati Osztálya folytat nyomozást.

A nyomozás eddigi adatai szerint a rendőrök 2020. február 9-én 19 óra 30 perckor a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren rendőri intézkedés alá vonták a gyanúsítottat és a vele utazó nőt, majd tartózkodási helyeiken, Fóton és Budapesten házkutatást tartottak. A nyomozó hatóság a gyanúsított által használt fóti ingatlanban több kg marihuánát, amfetamint, kokaint és egyéb kábítószergyanús anyagot foglaltak le, melyek becsült feketepiaci értéke meghaladja a 71.500.000 forintot.

A nyomozó hatóság a kutatás során megtalálta és lefoglalta a gyanúsított által engedély nélkül tartott lőfegyvert, és 15 darab lőszert.

A gyanúsítottól a fentiekben felsorolt anyagok mellett - vagyonvisszaszerzés érdekében - 48.000.000 Ft értékben külföldi valutát és forintot, valamint egy közel 60.000.000 Ft értékű járművet is lefoglaltak.

A gyanúsított cselekménye, bizonyítottság esetén jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntettének, valamint lőfegyver engedély nélküli megszerzésével vagy tartásával elkövetett lőfegyverrel lőszerrel visszaélés bűntettének a megállapítására alkalmas.

A gyanú tárgyát képező cselekmény - melynek közül az egészséget veszélyeztető cselekmény büntetéssel fenyegetettsége önmagában 5 évtől 20 évig, vagy életfogytiglani szabadságvesztés - tárgyi súlya, a kiszabható büntetés nagysága, a gyanúsított kötöttséget nélkülöző életkörülményeire is figyelemmel feltételezhető, hogy a gyanúsított jelenléte a szökés, elrejtőzés veszélye miatt az eljárási cselekményeknél kényszerintézkedés nélkül nem biztosítható.

A gyanú tárgyát képező cselekmény jellegéből, megvalósítási módjából, a megvalósulni látszó bűncselekményre jellemző elkövetői és vásárlói kör kiterjedtségére figyelemmel megalapozottan tartani lehet attól is, hogy a gyanúsított szabadlábon hagyása esetén a bizonyítást megnehezítené, veszélyeztetné.

A legális jövedelemmel nem rendelkező gyanúsított estében annak veszélye is fennáll, hogy hasonló szabadságvesztéssel büntetendő cselekményt követne el.

A bíróság a gyanúsítottat meghallgatta, az ügyészi indítványt megalapozottnak találta, ezért elrendelte a gyanúsított letartóztatását az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, de legfeljebb 2020. március 12. napjáig.

A gyanúsított és védője a végzés ellen fellebbezéssel élt, így az nem végleges, de végrehajtható.

Budapest, 2020. február 12.

                           Budapest Környéki Törvényszék Sajtó és Kommunikációs Osztály