33 rendbeli csalás miatt került letartóztatásba

A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója távmeghallgatás útján tartott ülésen elrendelte annak a férfinak a letartóztatását, akit a Nagykátai Rendőrkapitányság kisebb kárt okozó üzletszerűen elkövetett csalás bűntettével és más bűncselekménnyel gyanúsít.

S. Z. D. gyanúsított 2018 decemberében, 2019-ben és 2020 januárjában és februárjában egy internetes hirdető oldalon különböző termékeket – mobiltelefont, játékkonzolt, hangfalat és szemüveget – hirdetett eladásra. Miután a vevők átutalták neki a termék vételárát, vagy annak előlegét, a gyanúsított az árut nem küldte meg részükre, valamint a pénzt sem utalta vissza a sértetteknek. Olyan is előfordult, hogy a férfi a meghirdetett termék helyett sportcipőt és élelmiszert küldött a sértettnek.

A férfi ellen 6 rendbeli kisebb kárt okozó üzletszerűen elkövetett csalás bűntette, valamint 27 rendbeli szabálysértési értékhatárt meg nem haladó kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás vétsége a megalapozott gyanú.

Figyelemmel a gyanúsított életvitelére és büntetett előéletére megalapozottan feltehető, hogy szabadlábon hagyása esetén újabb szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekményt követne el, ezért a legsúlyosabb kényszerintézkedés elrendelése indokolt.

A Budakörnyéki Járásbíróság az ügyészi indítványt megalapozottnak találta, ezért elrendelte a gyanúsított letartóztatását az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, legfeljebb azonban 2020. április 20. napjáig.

A döntés ellen a gyanúsított és a védője fellebbezett, így az nem végleges de végrehajtható.

Budapest, 2020. március 20.

                         

                          Budapest Környéki Törvényszék Sajtó és Kommunikációs Osztály