Egy mobiltelefonért ölte meg 88 éves ismerősét

A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2020. március 24-én távmeghallgatás útján tartott ülésen két hónappal meghosszabbította annak a férfinak a letartóztatását, aki ellen a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság aljas indokból, a bűncselekmény elhárítására időskoránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette és más bűncselekmény miatt folytat nyomozást.

É. M. gyanúsított és a sértett egymás közelében laktak. A gyanúsított többször követett el vagyon elleni bűncselekményt a 88 éves férfi sérelmére, aki ezért feljelentette őt. Emiatt a gyanúsított megharagudott rá és megfenyegette, hogy megöli.

A gyanúsított 2019. március 22-én este a sértett pándi házához ment és bemászott az udvarra. A férfi ezt követően felment a padlásra és a tetőt kibontva bemászott a házba, ahol egy lapátnyéllel többször megütötte és egy késsel meg is szúrta a 88 éves férfit. A támadó a sértett otthon tartózkodó élettársát is bántalmazta, majd távozott a helyszínről.

A sértetteket másnap reggel találták meg rokonaik. A bántalmazás következtében az idős férfi olyan súlyos sérülést szenvedett, hogy kórházba szállítását követően életét vesztette. Élettársa nyolc napon túl gyógyuló sérülést szenvedett.

A gyanúsított által elkövetett bűncselekmény büntetési tétele életfogytig tartó szabadságvesztés. Tekintettel arra, hogy a gyanúsítottnak lakhatása megoldatlan, állandó bejelentett munkahellyel nem rendelkezik megalapozottan feltehető, hogy szabadlábra kerülése esetén megszökne, vagy elrejtőzne. Továbbá annak a veszélye is fennáll, hogy újabb szabadságvesztéssel fenyegetett bűncselekményt követne el.

A bíróság a gyanúsítottat meghallgatta és az ügyészi indítvánnyal egyetértve elrendelte a gyanúsított letartóztatásának meghosszabbítását az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, legfeljebb azonban 2020. május 26. napjáig.

A döntés ellen a gyanúsított és védője fellebbezésel élt, így az nem végleges de végrehajtható.

Budapest, 2020. március 24.

 

                            Budapest Környéki Törvényszék Sajtó és Kommunikációs Osztály