Ittasan, fékezés nélkül ütötte el a két kerékpárost

A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2020. március 25-én távmeghallgatás útján tartott ülésen három hónappal meghosszabbította annak a férfinak a letartóztatását, aki ellen a Ceglédi Rendőrkapitányság halált okozó, ittas állapotban elkövetett járművezetés bűntette és más bűncselekmények miatt folytat nyomozást.

F. A. gyanúsított  2019. szeptember 27-én 19 óra 25 perckor a 4608-as számú úton ittas állapotban, vezetői engedély nélkül közlekedett az általa vezetett Mazda típusú személygépkocsival Csemő felől Cegléd irányába, egy utassal. A 4608-as számú út 2. kilométerszelvényénél a gyanúsított az előtte haladó járművek előzésébe kezdett, amelyet úgy hajtott végre, hogy a folyamatos ellentétes irányú forgalom miatt az egyes megelőzött járművek elé visszatért, ezzel azokat fékezésre kényszerítve. Majd az egyik gépkocsi előzése során - ittasságából eredő figyelmetlensége miatt - nem észlelte az úttesten egymás mögött haladó kerékpárosokat. Ezért az előzés befejeztével, a jobb oldali forgalmi sávba visszatérését követően a jármű jobb elejével fékezés nélkül elütötte az előtte haladó két kerékpárost.

A baleset következtében a kerékpáros kislány olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette. A másik kerékpáros pedig nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett.

A balesetet a gyanúsított és az utasa is észlelte, azonban F. A. a járművével a helyszínen nem állt meg és onnan anélkül hajtott el, hogy meggyőződött volna arról, hogy a sérültek segítségre szorulnak-e. A gyanúsított Cegléden, az Erdő utcában leállította a járművet, majd onnan a két férfi egymástól szétválva, gyalogosan távozott. F. A. innen Csemőre ment, ahol a gépkocsi indítókulcsát és távirányítóját az út menti árokba dobta. A gyanúsítottat a rendőrök Csemőn még aznap elfogták és előállították.

A gyanúsított előállításáig mindent megtett annak érdekében, hogy a büntetőjogi felelősségre vonás alól mentesüljön. A baleset helyszínét elhagyta, a tárgyi bizonyítási eszközöket megpróbálta elrejteni, a vele együtt tartózkodó személyt megpróbálta a vallomástételben befolyásolni. Ezért megalapozottan feltehető, hogy a gyanúsított szabadlábra kerülése esetén a bizonyítást veszélyeztetné, így különösen a büntetőeljárásban részt vevő vagy más személyt megfélemlítene, jogellenesen befolyásolna, tárgyi bizonyítási eszközt megsemmisítene, meghamisítana vagy elrejtene.

Továbbá annak a veszélye is fennáll, hogy újabb szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekményt követne el.

A bíróság a gyanúsítottat meghallgatta és az ügyészi indítványt megalapozottnak találta és elrendelte a gyanúsított letartóztatásának meghosszabbítását az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, legfeljebb azonban 2020. június 30. napjáig.

A döntés ellen a gyanúsított fellebbezett, a védőnek 3 munkanap áll rendelkezésére, így az nem végleges, de végrehajtható.

Budapest, 2020. március 25.

                      Budapest Környéki Törvényszék Sajtó és Kommunikációs Osztály