Életvitelszerűen fosztogattak

A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2020. március 26-án távmeghallgatás útján megtartott ülésén elrendelte annak a két férfinak a letartóztatását, akik ellen a Budaörsi Rendőrkapitányság nagyobb értékre, dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás bűntette miatt folytat nyomozást.

L.B. és B.M.T. gyanúsítottak 2020. március 23-án délután előzetes megállapodásuknak megfelelően - hogy betöréssel szereznek pénzt és értéktárgyakat maguknak – bemásztak egy budakeszi házba az ablakon keresztül és onnan ékszert, készpénzt, műszaki cikkeket, régi pénzérméket tulajdonítottak el.

Cselekményüket a szomszédok észlelték, rájuk szóltak, ezért a gyanúsítottak az összegyűjtött értékek egy részét hátrahagyták, majd gépkocsijukkal elmenekültek a ruházatukba rejtett ékszerekkel és a készpénzzel együtt.  A két férfit a rendőrök Budapesten fogták el.

Megalapozottan feltehető, hogy a korábban hasonló jellegű cselekmények miatt elítélt, más büntetőeljárások hatálya alatt álló gyanúsítottak életvitelszerűen, bűncselekmények elkövetéséből tartják el magukat, ezért szabadlábon hagyásuk esetén újabb szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekményt követnének el.

A bíróság a gyanúsítottakat meghallgatta és elrendelte a gyanúsítottak letartóztatását az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, legfeljebb azonban 2020. április 26. napjáig. A bíróság a szökés, elrejtőzés veszélyét az ügyészi indítvánnyal szemben nem állapította meg.

A döntés ellen az ügyész, a gyanúsítottak és a védőik fellebbeztek, így az nem végleges, de végrehajtható.

Budapest, 2020. március 26.

                      Budapest Környéki Törvényszék Sajtó és Kommunikációs Osztály