Újra letartóztatták az „unokázós” csalót

A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2020. március 27-én távmeghallgatás útján megtartott ülésén elrendelte annak a férfinak a letartóztatását, aki ellen a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság jelentős kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények miatt folytat nyomozást.

K. D. gyanúsított 2019 augusztusában, Erdőkertesen, Százhalombattán és Kartalon négy esetben közreműködött abban, hogy az úgynevezett „unokázós” csalás módszerével idős emberektől, őket tévedésbe ejtve készpénzt csaljon ki. A férfi az általa elkövetett bűncselekmény miatt 2019. augusztus 30-án letartóztatásba, majd 2019. december 20-án bűnügyi felügyeletbe került. A gyanúsított a bűnügyi felügyelet ideje alatt 2020. március 26-án 15 óra körül, egy Dunaharasztiban élő 73 éves férfitól - arra hivatkozva, hogy a fia balesetet szenvedett - 1.600.000. Forintot vett át.

A rendőrök a gyanúsítottat a készpénz átvételét követően Dunaharasztiban elfogták, valamint nála a kicsalt összeget megtalálták és lefoglalták.

Tekintettel arra, hogy a gyanúsított a bűncselekményt személyi szabadságot korlátozó kényszerintézkedés hatálya alatt követte el, megalapozottan feltehető, hogy amennyiben bűnügyi felügyeletben marad újabb szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekményt követne el.

A nyomozási bíró meghallgatta a gyanúsítottat, aki fenntartotta a nyomozati szakban tett vallomását és megbánta tettét. A bíróság az ügyészi indítványt megalapozottnak találta és elrendelte a gyanúsított letartóztatását az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, legfeljebb azonban 2020. április 27. napjáig.

A döntés ellen a gyanúsított fellebbezett, a védőnek 3 munkanap áll rendelkezésére, így az nem végleges, de végrehajtható.

Budapest, 2020. március 27.

                      Budapest Környéki Törvényszék Sajtó és Kommunikációs Osztály