Kihasználták, majd holttestét az erdőbe rejtették az áldozatnak

A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2020. március 31-én megtartott két ülésén meghosszabbította annak a férfinak és annak a nőnek a letartóztatását, akiket harmadik társukkal együtt nyereségvágyból, védekezésre korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettével gyanúsít a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság és akik 2019. október 2-a óta vannak letartóztatásban.

A bűncselekmény idején 69 éves B. J. sértett mindkét lábát amputálták, tolószékkel közlekedett, családjával összeveszett, alkoholista volt. 2006-ban ugyanabban az albérletben lakott, mint I. r. B. O. gyanúsított, így ismerkedtek össze egymással. A későbbiekben az I. r. gyanúsított elvette a sértett bankkártyáját, ő vette fel a nyugdíját, a pénzből enni és inni adott a sértettnek, de ezen felül nem gondoskodott róla, albérletről-albérletre magával vitte őt. 2008-tól B. O. élettársi kapcsolatot létesített egy másik férfival. Később hozzájuk költözött T. I.-né, aki maga is szexuális kapcsolatot létesített az élettárssal. Amikor a gyanúsítottak 2014-ben Szabolcsveresmartra költöztek a sértettet Budapesten hagyták egy ismerősüknél, de a bankkártyáját elvitték, pénzt nem hagytak vele. Egy év után aztán újra magukhoz vették a sértettet a gyanúsítottak. 2017 elején fulladási roham tört a sértettre, és I. r. gyanúsított kórházba vitette. A sértett a kórházból hajléktalan szállóra került, itt szociális munkások segítségével letiltatta a bankkártyáját, és elmondta a szociális munkásoknak és a rendőröknek is, hogy I. r. B. O. gyanúsított vette el a bankkártyáját, és éli fel az azon levő pénzt, férfi élettársával együtt, neki csak enni és inni ad belőle, és ez ellen azért nem tiltakozik, mert I. R. gyanúsított megfélemlítette őt.

2017. február 10-én, miután észlelte, hogy nem tud pénzt felvenni a sértett bankkártyájával, I. r.  gyanúsított két ismerősével ki akarta hozatni a sértettet a hajléktalanszállóról, ahol tartózkodott. A szociális munkások rendőröket hívtak, akik elfogták ezt a két személyt, mivel körözés alatt álltak. A későbbiekben, május környékén mégis visszavitték a sértettet. Február és május között a sértett rendszeres orvosi ellátásban részesült magasvérnyomás-betegsége, érszűkülete és reflux betegsége miatt, viszont ez megszűnt, amikor a gyanúsítottak magukkal vitték, ők már egyáltalán nem vitték orvoshoz őt, gyógyszereket nem adtak neki. Ennek következtében a sértett általános egészségi állapota leromlott, higiénés körülményeivel egyáltalán nem törődtek. Új bankkártyát csináltattak neki, ami szintén I. r. gyanúsítotthoz került.

2017 szeptember elején a három gyanúsított, a sértett és T. I.-né két kisgyermeke Budapesten laktak, amikor családsegítők jártak náluk a gyerekek miatt. Észlelték, hogy a házban nincs áram, és a sértett olyan leromlott egészségi állapotban van, ami orvosi ellátást igényelne. Amikor szeptember 15-én visszamentek, csak a sértett volt otthon, és rá volt zárva az ajtó. Rendőri segítséggel kinyitották az ajtót, majd a sértettet beleegyezésével a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei átmeneti szállása lábadozó részlegére vitték, ahol állapota stabilizálása, illetve javítása érdekében orvosi és egészségügyi szakdolgozói éllátásban részesült. A sértett elmondta, hogy iratait és bankkártyáját elvették tőle, és fél. Kezelése során fizikai állapota javult, higiénés szükségleteiről is gondoskodtak, de hamarosan a gyanúsítottak ismét magukkal vitték az idős férfit.

2017. október 24-én II. r. gyanúsított kitolta a sértettet cigarettázni, és megmondta neki, hogy elviszi őt. Az intézményben nem kért felvilágosítást a sértett állapotáról és gyógyszereiről, pedig ha a sértett jelezte volna távozási szándékát, a tájékoztatás mellett egy havi gyógyszeradagot is kapott volna.

Ezt követően a sértettet egy bankfiókhoz vitték és kivetették vele a még a számláján lévő 100. 000 Ft-ot, majd felültették a vonatra, és elvitték Szentmártonkátára. A következő négy napban a sértett minimálisan evett, többször hányt, fájlalta a gyomrát, alig tudott beszélni, de orvost nem hívtak hozzá, a hatóságokkal a gyanúsítottak kerülték is a találkozást, mert mindhármukat körözték. 2017. október 28-án este II. r gyanúsított észrevette, hogy a sértett zilálva lélegzik, ezt elmondta a másik két gyanúsítottnak, de nem hívtak orvost. Végül a sértett aznap este meghalt. Halálakor ugyanabban a ruhában volt, amiben a kórházból kitolták. A gyanúsítottak tolószékkel együtt kivitték a sértett holttestét az erdőbe, ahol később megtalálták.

A sértett időben érkező orvosi segítség esetén biztosan nem halt volna meg, halálát az orvosi felügyelet hiánya okozta, ami azért állt be, mert a gyanúsítottak kivonták őt az orvosi ellenőrzés alól.

A terhelteknek valós bejelentett lakcímük, állandó jövedelmük nincs, mindketten alkalmi munkából, illetve prostitúcióból élnek. Családjuk nincs. Az egyik. gyanúsított korábban lopás vétsége, csoportosan elkövetett garázdaság bűntette és magánlaksértés bűntette miatt volt büntetve, jelenleg lopás vétsége és csoportosan elkövetett garázdaság bűntette miatt folyik ellene büntetőeljárás. Harmadik társuk, H. Cs. ismeretlen helyen tartózkodik, ellene hat elfogatóparancs van kiadva.

Figyelemmel a bűncselekmény kiemelkedő tárgyi súlyára, mely a várható büntetés nagyságát is megalapozza, és az elkövetők személyi körülményeire a terheltek szökésétől, illetve elrejtőzésétől szabadlábon hagyásuk esetén tartani lehet.

A bíróság meghallgatta a két gyanúsítottat és az ügyészi indítvánnyal egyetértve elrendelte letartóztatásuk meghosszabbítását az elsőfokú bíróság tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, legfeljebb azonban 2020. július 2. napjáig.

A döntés ellen mindkét gyanúsított és védőik fellebbezéssel éltek, így az nem végleges, de végrehajtható.

Budapest, 2020. március 31.

                                 Budapest Környéki Törvényszék Sajtó és Kommunikációs Osztály